Ingrediente

Pentru carne cu sos de roșii 

  • 1,3 kg carne tocata vita+ porc
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 500 g cuburi de rosii in bulion
  • 7-8 căței usturoi
  • Sare, piper

Sos bechamel

  • 1 litru lapte
  • 80 g făina
  • 75 g unt
  • 20 g ulei de masline
  • Sare, piper, nucsoara

Suplimentar

  • 8 bucăți de lipii turcesti Lavas
  • 100 g parmezan

Instructiuni

  • Sosul de carne și roșii, nu l-as putea numi sos ragu bolognez, pentru ca nu l-am gătit 3-5 ore, cât necesita gătirea unui sos ragu autentic și nici nu am folosit toate ingredientele necesare, dar nici nu am folosit foi de lasagnia.
  • Carnea provine de la animale crescute in gospodărie (nu a noastră) și a fost tocata acasă. Pe lângă pulpa de porc și vita, am folosit și putina grăsime, care a fost tocata împreuna cu carnea.
  • Ceapa se toaca mărunt, morcovul se da pe răzătoarea mare, iar usturoiul se taie felii mici, bineînțeles după ce au fost curățate de coaja. Cubulețe de roșii le-am pasat la blender împreuna cu bulionul, pana am obținut un sos fin de roșii.
  • Intr-o tigaie antiaderenta, încinsă înainte, am adăugat carnea și am gătit-o, pana s-a desfăcut și s-a albit la culoare.
  • Peste carne am adăugat toate legumele, inclusiv roșiile și am le-am gatit, aproximativ o ora și jumătate, pana când in tigaie, s-a format un sos gros, iar grăsimea s-a ridicat deasupra. Am potrivit gustul cu sare, piper si am lasat deoparte, sa se răcorească.

Sos bechamel

  • Acest sos l-am făcut înainte de a asambla, sa zic, lasagnia, atunci când si carnea s-a răcorit puțin.
  • Se pune laptele la infierbântata.
  • Intr-un vas antiaderent am pus untul si uleiul, iar când s-au înfierbântat, am adăugat făina, amestecand, pana s-a incorporat in totalitate in grăsime. Am adăugat treptat lapte fierbinte, amestecand mereu, sa nu facă făina cocoloase, iar sosul sa nu se prindă de fundul vasului. După ce am adăugat tot laptele, am lasat sa fiarbă la foc domol, 5-6 minute, pana când, sosul nu a avut gust de făina cruda, amestecand mereu. Se condimentează cu sare, piper proaspăt macinat si putina nucsoara, după gust, se da deoparte si se acoperă, sa nu facă coaja deasupra.

Asamblare

  • Foile clasice de lasagnia le-am înlocuit cu lipii turcesti, care spun ca, și-au făcut treaba cu destul succes!
  • Folosim un vas inalt si încăpător, sa între perfect o lipie si care sa poată fi folosit la cuptor.
  • Se unge vasul cu ulei si se toarnă la baza un polonic de sos bechamel. Se asaza o lipie, peste ea întindem un strat de carne, apoi un rând de sos bechamel. Continuam in aceasta ordine, pana se termina carnea si sosul. Ultimul rând se încheie cu o lipie neunsa, având nevoie in total de 8 lipii.
  • Se da vasul la cuptor pentru 40 minute, la 180 grade, apoi se scoate din cuptor, se presara un strat generos de parmezan ras si se da iar la cuptor, pentru 10 minute, cu ventilatia pornita.
  • Înainte de servire, se scoate din cuptor si se lasă măcar 20-25 minute, pentru a se așeza rândurile de lipii si carne.