Ingrediente

  • 500 ml lapte normal cu 1,5 % grăsime, nu UHT
  • 150 g indulcitor (xilitol)

Instructiuni

  • Intr-un vas antiaderent se toarnă laptele si se pune indulcitorul. Vasul se da la foc, amestecand mereu, pana se topește zaharul si laptele începe sa fiarbă.
  • Din momentul când laptele fierbe, se lasă focul foarte, foarte mic si nu se mai amesteca deloc.
  • La început vom observa o pelicula apoasa formată deasupra laptelui. Vom continua, sa ținem vasul pe foc, pana dispare aceasta pelicula apoasa, conținutul scade mai mult de jumătate din cantitatea inițială, începe sa se îngroașe puțin, își schimba culoarea, iar la suprafața formează bule mari. Totul a durat o ora.
  • Se toarnă fierbinte in borcane, având grija, sa așezăm un metal sub borcan, sa nu se spargă si se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se pune capacul si se da la frigider. Cantitatea obținută a fost de 250 g lapte condensat si se poate folosi la indulcit terciuri, inghetata, creme, etc…,in cantități mici, fiind foarte dulce.
  • In borcane de sticla, depozitate in frigider, tine cel puțin doua săptămâni, fără sa-si schimbe gustul.
  • Consistenta laptelui condensat făcut din ingredientele date, nu este la fel de consistent ca cel clasic, făcut cu lapte gras si zahăr.