Ingrediente

Blat pentru tava de 40/30 cm

  • 5 oua
  • 200 g zahăr tos
  • 200 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 40 ml ulei
  • 200 g faina
  • 65 g cacao de calitate
  • 10 g praf de copt
  • 1 praf de sare

Crema

  • 300 g smantana cu 30% grăsime
  • 500 g mascarpone
  • 80 g zahăr pudra vanilat
  • 100 g miere de albine

Glazura

  • 150 g smantana cu 30% grăsime
  • 150 g banuti ciocolata cu lapte

Decor

  • Bilute de cereale îmbrăcate in ciocolata albă

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 175 grade.
  • In tava mare a aragazului așezăm hârtie de copt.
  • Făina, cacaua și praful de copt se cern împreuna.
  • Intr-un bol încăpător se pun ouale și un praf de sare. Se mixează scurt.
  • Se adauga zaharul și continuam, sa mixam, pana ce ouale cresc in volum, iar zaharul nu se simte.
  • Se toarnă laptele, apoi uleiul și se omogenizează compozitia.
  • La final se incorporeaza amestecul de făina, mixând scurt.
  • Se toarnă in tava, se nivelează și se coace in cuptorul preîncălzit la 175 grade, timp de 15-17 minute.
  • Blatul copt se lasă la răcit pe un grătar, cu tot cu hârtia care a fost folosită in tava.

Crema

  • Fata de reteta de inspirație, am făcut câteva modificări și anume:
  • pentru blat am redus cantitatile de ingrediente, pentru ca am folosit o tava mai mică
  • nu am folosit gelatina in crema
  • smantana pentru crema și glazura, nu a fost lichida, ca cea din reteta de inspirație, ci am folosit smantana la galetusa cu 30% grăsime. Crema a fost foarte ferma, iar gelatina, după părerea mea, nu-și mai avea rostul
  • Smântâna si mascarponele, ambele reci, le-am pus in bol si le-am mixat scurt, cât sa se combine. Am adăugat zaharul pudra vanilat, apoi mierea de albine, iar in doua minute de mixat, am obținut o crema ferma.

Asamblare

  • Blatul se taie in doua pe vertical.
  • Intr-un cadru metalic, care l-am asezat pe un blat, din lipsa unui platou drept, am pus jumatate de blat, indepartand ușor hârtia de copt. Cam 3/4 din crema am întins-o pe toată suprafața blatului, apoi am pus a doua jumatate de blat, apăsând ușor, pentru a face priza buna cu crema.
  • Peste blatul al doilea am întins restul de crema.
  • Prăjitura se da la frigider, cât se pregătește glazura.

Glazura

  • Intr-un bol am pus smantana și am înfierbântat-o la microunde, in reprize scurte, timp de 50 secunde.
  • Am scos vasul din cuptor și am adăugat ciocolata. Se lasă in repaus timp de 5-6 minute, apoi am amestecat energic, pana am obținut o crema omogena.
  • Se toarnă peste prajitura, in strat uniform, apoi peste crema de ciocolata am pus bilutele de cereale.
  • Prăjitura se da la frigider minim 5-6 ore.
  • Se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu lama cuțitului pe toate marginile ei, pentru a desprinde prajitura de cadru, apoi se feliază, in felii de dimensiuni dorite. Este atât de bine legata, ca se pot taia felii subtiri de un cm, fara a lasă firimituri!
  • Este foarte delicioasa, blatul este puțin umed, nu este innecacios, iar crema și glazura formează un dulce, mai mult decât perfect!