Ingrediente
Blat pentru tava de 40/30 cm
- 5 oua
- 200 g zahăr tos
- 200 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 40 ml ulei
- 200 g faina
- 65 g cacao de calitate
- 10 g praf de copt
- 1 praf de sare
Crema
- 300 g smantana cu 30% grăsime
- 500 g mascarpone
- 80 g zahăr pudra vanilat
- 100 g miere de albine
Glazura
- 150 g smantana cu 30% grăsime
- 150 g banuti ciocolata cu lapte
Decor
- Bilute de cereale îmbrăcate in ciocolata albă
Instructiuni
Blat
- Încălzim cuptorul la 175 grade.
- In tava mare a aragazului așezăm hârtie de copt.
- Făina, cacaua și praful de copt se cern împreuna.
- Intr-un bol încăpător se pun ouale și un praf de sare. Se mixează scurt.
- Se adauga zaharul și continuam, sa mixam, pana ce ouale cresc in volum, iar zaharul nu se simte.
- Se toarnă laptele, apoi uleiul și se omogenizează compozitia.
- La final se incorporeaza amestecul de făina, mixând scurt.
- Se toarnă in tava, se nivelează și se coace in cuptorul preîncălzit la 175 grade, timp de 15-17 minute.
- Blatul copt se lasă la răcit pe un grătar, cu tot cu hârtia care a fost folosită in tava.
Crema
- Fata de reteta de inspirație, am făcut câteva modificări și anume:
- pentru blat am redus cantitatile de ingrediente, pentru ca am folosit o tava mai mică
- nu am folosit gelatina in crema
- smantana pentru crema și glazura, nu a fost lichida, ca cea din reteta de inspirație, ci am folosit smantana la galetusa cu 30% grăsime. Crema a fost foarte ferma, iar gelatina, după părerea mea, nu-și mai avea rostul
- Smântâna si mascarponele, ambele reci, le-am pus in bol si le-am mixat scurt, cât sa se combine. Am adăugat zaharul pudra vanilat, apoi mierea de albine, iar in doua minute de mixat, am obținut o crema ferma.
Asamblare
- Blatul se taie in doua pe vertical.
- Intr-un cadru metalic, care l-am asezat pe un blat, din lipsa unui platou drept, am pus jumatate de blat, indepartand ușor hârtia de copt. Cam 3/4 din crema am întins-o pe toată suprafața blatului, apoi am pus a doua jumatate de blat, apăsând ușor, pentru a face priza buna cu crema.
- Peste blatul al doilea am întins restul de crema.
- Prăjitura se da la frigider, cât se pregătește glazura.
Glazura
- Intr-un bol am pus smantana și am înfierbântat-o la microunde, in reprize scurte, timp de 50 secunde.
- Am scos vasul din cuptor și am adăugat ciocolata. Se lasă in repaus timp de 5-6 minute, apoi am amestecat energic, pana am obținut o crema omogena.
- Se toarnă peste prajitura, in strat uniform, apoi peste crema de ciocolata am pus bilutele de cereale.
- Prăjitura se da la frigider minim 5-6 ore.
- Se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu lama cuțitului pe toate marginile ei, pentru a desprinde prajitura de cadru, apoi se feliază, in felii de dimensiuni dorite. Este atât de bine legata, ca se pot taia felii subtiri de un cm, fara a lasă firimituri!
- Este foarte delicioasa, blatul este puțin umed, nu este innecacios, iar crema și glazura formează un dulce, mai mult decât perfect!
Comentarii