Ingrediente
Sos caramel
- 200 g zahăr
- 200 g smantana pentru frisca cu 35% grăsime
- 100 g unt
Crema
- 1 kg frisca lichida neindulcita din smantana cu 32% grăsime
- 350 g lapte condensat caramelizat
- 3/4 din sosul caramel
Decor
- Sos caramel
- Alune tocate
Instructiuni
Sos caramel
- Intr-un vas antiaderent se pune zaharul la topit, la foc mic. Nu se amesteca, ci se scutura vasul din când in când, pana zaharul este caramelizat, având o culoare deschisă. Nu ardem zaharul, pentru ca va fi amar.
- Se adauga smantana, având grija, la aburii care se degaja.
- Se fierbe la foc mic, amestecand in sos, pana ce caramelul se topește.
- Se adauga untul și se amesteca, pana se incorporeaza in sos.
- Am trecut sosul caramel prin sita, pentru a opri, eventualele bucăți de caramel netopit. Acestea nu se vor topi nici in crema de înghețată, iar o bucățică de zahăr prinsă in dinti, nu e chiar Ok!
- Se da vasul cu caramel la congelator, pentru 20-30 minute, pana se răcește și se întărește, suficient, cât sa curga ca o pelicula.
Crema
- Atât smantana, cât și laptele condensat și sosul caramel, trebuie sa fie reci.
- Se mixează frisca lichida, pana începe, sa facă vârfuri.
- Se incorporeaza cam 3/4 din sosul caramel, iar la final se adauga laptele condensat.
- Crema obținută se pune in cutii, sau vase de sticla.
- Peste crema se pune sosul caramel, lăsat deoparte, păstrând 2-3 linguri pentru decor.
- Cu lingura amestecam la suprafața, cele doua compozitii.
- Se da la frigider pentru minim 6 ore, sau peste noapte.
- Eu am optat, sa pun înghețată in doua cutii, pentru a fi mai ușor de manevrat.
- Înainte de servire, se scoate înghețata din congelator, cu 25-30 minute înainte.
- Tot acum, punem bolurile de sticla, in care vom servi înghețată, la congelator, sa fie reci. In acest fel, nu se va topi inghetata, la contactul cu bolul cald.
- Peste înghețată se pune sos caramel și se presara alune tocate.
- Este o inghetata foarte delicioasa, iar părerea mea personală, e, ca mergea putina sare, pusa in crema!
Comentarii