Ingrediente

Sos caramel

  • 200 g zahăr
  • 200 g smantana pentru frisca cu 35% grăsime 
  • 100 g unt

Crema

  • 1 kg frisca lichida neindulcita din smantana cu 32% grăsime 
  • 350 g lapte condensat caramelizat
  • 3/4 din sosul caramel

Decor

  • Sos caramel
  • Alune tocate

Instructiuni

Sos caramel

  • Intr-un vas antiaderent se pune zaharul la topit, la foc mic. Nu se amesteca, ci se scutura vasul din când in când, pana zaharul este caramelizat, având o culoare deschisă. Nu ardem zaharul, pentru ca va fi amar.
  • Se adauga smantana, având grija, la aburii care se degaja.
  • Se fierbe la foc mic, amestecand in sos, pana ce caramelul se topește.
  • Se adauga untul și se amesteca, pana se incorporeaza in sos.
  • Am trecut sosul caramel prin sita, pentru a opri, eventualele bucăți de caramel netopit. Acestea nu se vor topi nici in crema de înghețată, iar o bucățică de zahăr prinsă in dinti, nu e chiar Ok!
  • Se da vasul cu caramel la congelator, pentru 20-30 minute, pana se răcește și se întărește, suficient, cât sa curga ca o pelicula. 

Crema

  • Atât smantana, cât și laptele condensat și sosul caramel, trebuie sa fie reci.
  • Se mixează frisca lichida, pana începe, sa facă vârfuri.
  • Se incorporeaza cam 3/4 din sosul caramel, iar la final se adauga laptele condensat. 
  • Crema obținută se pune in cutii, sau vase de sticla.
  • Peste crema se pune sosul caramel, lăsat deoparte, păstrând 2-3 linguri pentru decor.
  • Cu lingura amestecam la suprafața, cele doua compozitii.
  • Se da la frigider pentru minim 6 ore, sau peste noapte.
  • Eu am optat, sa pun înghețată in doua cutii, pentru a fi mai ușor de manevrat.
  • Înainte de servire, se scoate înghețata din congelator, cu 25-30 minute înainte.
  • Tot acum, punem bolurile de sticla, in care vom servi înghețată, la congelator, sa fie reci. In acest fel, nu se va topi inghetata, la contactul cu bolul cald.
  • Peste înghețată se pune sos caramel și se presara alune tocate.
  • Este o inghetata foarte delicioasa, iar părerea mea personală, e, ca mergea putina sare, pusa in crema!