Sincer, ideea nu-mi aparține, cu toate ca am in bucatarie un multicooker , cu funcția “yogurt”, dar in cartea primită la achiziționarea aparatului, au o reteta de iaurt, având ingrediente: lapte, apa, lapte praf și un plic de cultura starter pentru iaurt. Neavând cultura starter, care între timp m-am documentat, sa văd, unde se găsește și cu ce se înlocuiește, mi-am zis ca, încercarea moarte n-are, ce pot pierde decât, maxim 20 lei prețul ingredientelor!
Intr-o cana de lapte rece (din cele 1,5 l) am dizolvat laptele praf, pana nu au rămas deloc cocoloase.
Am încălzit puțin laptele, doar sa nu fie rece de la frigider, am adăugat laptele praf dizolvat și iaurtul. Am amestecat totul cu un tel, sa se desfacă iaurtul, apoi l-am turnat in vasul multicooker-ului. Am ales programul “yogurt” și am setat aparatul pentru 10 ore. Nu am amestecat deloc laptele in acest timp. După ce au trecut cele 10 ore și am fost anunțată sonor, ca programul este gata, am ridicat capacul, doar de curiozitate și am văzut ca, laptele s-a transformat in iaurt.
Am lăsat iaurtul in vasul aparatului, peste noapte, iar dimineata, iaurtul se răcise, era cremos, fără pic de zer.
Am pus iaurtul in borcane, iar după câteva ore de stat la frigider, când s-a răcit bine, iaurtul era mai gros și mai consistent. Pentru experiența, am lăsat un borcan cu iaurt trei zile, sa văd, dacă nu lasă zer in borcan, dar iaurtul a fost la fel de cremos și omogen.
A doua oară am folosit, ca agent de fermentare, o parte din acest iaurt făcut in casa, in locul celui grecesc folosit prima oară.
Instructiunile cărții specifica faptul ca, dintr-un iaurt recent preparat in casa, se poate folosi de maxim cinci ori in procese de cultura, după care își pierd fermenții activi, iar atunci trebuie folosit un iaurt cumpărat din magazin, sau ferment uscat.
Folosind lapte cu 1,5% grăsime si iaurt cu 2% grăsime, am obținut un iaurt natural semidegresat, care are mai puțin de 2% grăsime si se poate consuma, in dieta Dukan, din croaziera.
Comentarii