Ingrediente

  • 700 g năut fiert
  • 3 linguri tahini( pasta de susan)
  • Sucul de la o lamaie
  • 50 ml ulei masline
  • 2 linguri ulei de susan
  • Fulgi de ardei iuți 
  • Sare

Instructiuni

  • Dacă nu folosim năutul din conserva și dorim sa-l fierbem acasă, va trebui făcut din timp.
  • Năutul se pune in apa rece, destul de multă , întrucât își va dubla volumul.Se tine la umflat 12-15 ore, după care se scurge apa, se clateste năutul in 2-3 rânduri de apa rece și se pune la fiert, la foc mic.Timpul de fierbere durează între 30-150 minute.Se verifica bobul de năut ,dacă este fiert, trebuie sa fie nisipos la mijloc.
  • Se lasă la răcit ,in apa in care au fiert.
  • Pentru hummus ,bobul fiert se curată de coaja, sau se poate folosi intreg, necojit.Aici părerile sunt împărțite.
  • Având năutul fiert, putem face hummusul , iar pentru acest lucru am folosit blenderul vertical.
  • Pentru început se mixează zeama de lamaie cu tahini.Se adauga năutul ,se blenduieste și se subțiază cu apa in care au fiert.
  • Se adauga ulei de masline treptat, mixând in continuare, pana obținem o pasta fina.Pentru aroma se pune ulei de susan.Se potrivește gustul cu sare.
  • Cantitatea de ulei de masline diferă in funcție de calitatea ei, de gustul fiecăruia, deci poate fi mai mult, sau mai puțin.
  • Se pune hummusul in bol, iar deasupra turnam puțin ulei de masline și presaram fulgi de ardei iuți.
  • Năutul fiert , dacă ne rămâne,se poate păstra la congelator.

Alte informatii

Hummus este o specialitate orientală, care este făcută din piure de năut, pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion( după gustul fiecăruia).