Ingrediente
- 310 g ouă (6 bucăți)
- 310 g smântână pasteurizată cu 20% grăsime
- 1 linguriță sare
- 800 g făină
- Zahăr pudră la final (opțional)
- Ulei pentru prăjit
Instructiuni
În urmă cu 30 ani am fost servită cu aceste gogoși de o vecină. Întrebând-o de rețetă mi-a răspuns: câte ouă folosești, atâtea găoace cu smântână pui, iar făină cat cuprinde și puțină sare.
Am făcut de multe ori, dar nu am scris rețeta pe site, neștiind cum să le numesc : gogoși, uscatele, crocantele, ca acest produs de patiserie are de toate, sunt uscate, crocante și au gust de gogoși.
În fine, până termin de scris rețeta, poate îmi vine vreo idee, în ceea ce privește denumirea lor.
Așadar, indiferent de câte ouă folosim pentru aluat, important este, să fie cântărite fără coajă, pentru ca, aceeași cantitate de smântână se folosește. Am ajuns la această concluzie astfel: am spart un ou și l-am cântărit, apoi am umplut cu smântână ambele jumătăți de coajă de ou și am cântărit smântână. Diferența dintre greutatea oului și cantitatea de smântână, a fost foarte mică.
Având doritori pentru aceste gogoși crocante, am folosit 6 ouă.
- Ouăle, smântână și un praf de sare se amestecă cu telul.
- Se adaugă făina, la început în cantitate mai mare, iar la final, în timp ce se frământă cu mâna, se adaugă treptat, până obținem un aluat maleabil, uniform și ușor de lucrat cu el.
- Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la odihnă o oră.
- Se presară făina pe blatul de lucru și se întinde aluatul, să fie cam de 2-3 mm grosime, cu lățime de 30-35 cm, folosind sucitorul. Se presară făina permanent, să lucrăm mai ușor, să nu se prindă de blat.
- Cu un cuțit, sau rolă de patiserie, se taie aluatul în fâșii subțiri de un centimetru.
- Între timp se pune la înfierbântat uleiul, căci se vor prăji în baie de ulei.
- Se lucrează fiecare fâșie de aluat. Se ia o fâșie, se trece peste degete de 2-3 ori, în funcție de lungimea fasii. La final capătul se trage în față, trăgând sub rândurile de fâșii formate pe degete. Așa vom forma o jumătate de nod, lucru ce ajută, să nu se desfacă gogoașa în timpul coacerii (vezi galeria foto, cum se formează gogoșile).
- Se pun la prăjit în uleiul fierbinte, la foc mediu, până se rumenesc pe o parte, apoi se întorc, să se rumenească pe ambele părți. Gogoșile se vor umfla în timpul gatirii termice, chiar dacă nu au drojdie, sau bicarbonat.
- Se scot din ulei, se pun pe șervețele de hârtie, să absoarbă surplusul de ulei, apoi se pudrează cu zahăr pudră. Sunt delicioase și fără zahăr pudră.
- Sunt spornice, ușor de făcut iar gustul este foarte bun.
Comentarii