Ingrediente

  • 1 pachet foi napolitane (5 foi de 30/23 cm)
  • 250 g miez nuca
  • 350 g biscuiți digestivi
  • 200 g zahăr
  • 25 g cacao
  • 320 ml lapte
  • 100 g ciocolată cu lapte
  • 100 g unt
  • Esențe de nucă și rom după gust
  • 2-3 linguri generoase cu nutella

Instructiuni

  • Miezul de nucă și biscuiții se macină mărunt, folosind un maruntitor electric, apoi se pun într-un vas mai mare.
  • Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul și cacaua. Se amestecă mereu, să nu se prindă de fundul vasului. Când începe să fiarbă, se lasă la foc mic, să tragă câteva clocote, apoi se dă deoparte.
  • Se adaugă untul și ciocolata, tăiate bucăți mai mici, amestecând, până se topesc complet atât untul, cat și ciocolata.
  • Cat este încă fierbinte, amestecul de lapte se toarnă peste miezul de nucă și biscuiții măcinați.
  • Se amestecă totul foarte bine, se adaugă 2-3 linguri de nutella, iar după gust se pun esențe de rom și nucă. Cu crema caldă, se umplu foile de napolitană. Având cinci foi, vom avea nevoie de 1/4 din crema pentru fiecare strat, ultima foaie rămânând neunsă.
  • Pe un blat se așază o foaie de napolitană, peste care se întinde un sfert din crema de biscuiți, se continuă cu foaie de napolitană și crema, ultima foaie fiind de napolitană.
  • Se așază un blat peste foile umplute, se pun câteva greutăți și se dă la frigider pentru 5-6 ore. Greutățile așezate deasupra, au rolul de a presa foile de napolitană, să facă priza între ele.
  • Peste câteva ore prăjitura se scoate de la frigider, se taie capetele pentru un aspect plăcut, apoi cu un cuțit cu lama lungă se porționează prăjitura în dimensiuni și forme dorite ( romb, dreptunghi, pătrat).
  • Este o prăjitură gustoasă, aromată, spornica, nu foarte dulce, iar foile de napolitană rămân crocante, nu se înmoaie de la cremă.