Ingrediente

  • 750 g fasole neagră fiarta
  • 1 morcov
  • 50 ml ulei 
  • Sare, piper
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 polonic apa in care au fiert fasolele

 

  • 1 ceapa
  • 2-3 linguri ulei
  • 1/2 pahar apa
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita zahăr 
  • 200 g roșii pasate

Instructiuni

  • Am avut 1 kg de fasole neagră, care le-am fiert toate, o parte am folosit la acest preparat, restul a fost pus la congelator.
  • Fasolele se aleg de boabele pătate, sau stricate, se pun intr-o sita mai mare și se spală bine, la jet de apa.
  • Se pun intr-un vas mai mare și se toarnă apa rece, sa fie măcar de trei ori mai multă apa, decât fasole. Se lasă la umflat peste noapte. Vom vedea ca, boabele se umfla și se mai deschid la culoare.
  • A doua zi se vărsa apa, se pun fasole înapoi in vas, se adauga apa fierbinte, sa fie măcar cu 4-5 cm peste fasole și se fierb la foc mediu spre mic, o ora jumătate, doua, pana boabele sunt moi la interior. Înainte de a fi fierte, am adăugat un morcov in oala, pentru a-l folosi la fasolele bătute.
  • Intr-un vas am scos cu paleta cu găuri, 750 grame fasole fierte din oala, morcovul fiert si am adaugat usturoiul curatat si tăiat bucăți mai mici.
  • Cu blenderul vertical am început sa pasez fasolele, pana am obținut o pasta fina, subțiind-o cu un polonic de apa in care au fiert.
  • Am adăugat uleiul in trei transe, mixând, pana s-a incorporat foarte bine in pasta de fasole.
  • Se adauga sare și piper, după gust.
  • Ceapa tăiată julien, uleiul, un praf de sare și apa, se pun intr-un vas antiaderent, se acoperă cu capac și se lasă pe foc, pana se evapora apa, iar ceapa este translucida. Se adauga roșiile pasate și se gătesc, fără capac, la foc mai mare, pana încep,roșiile sa se prăjească in ulei.
  • Se oprește focul, iar dacă vrem un sos dulceag, adăugăm o lingurița de zahăr.
  • Fasolele bătute se pun intr-un bol, iar deasupra întindem sosul de roșii cu ceapa, turnând și uleiul rămas in vas.
  • Restul de fasole fierte, le-am scurs de apa in care au fiert și le-am împărțit in doua pungi, pe care le-am pus la congelator, scutind astfel timpul, pentru a fierbe iar fasole, pentru încă doua preparate.

Alte informatii

La final adaug un rezumat,dintr-un articol de pe site-ul    https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/fasolea-neagra-beneficii-pentru-sanatate

Fasolea neagră face parte din familia leguminoaselor şi, la fel ca mazărea, năutul şi lintea, este bogată în proteine şi fibre. De asemenea, conţine numeroase vitamine şi minerale esenţiale cunoscute pentru beneficiile pe care le oferă organismului uman.
Fasolea neagră este ideală pentru sănătatea oaselor, dar şi a inimii, datorită conţinutului de quercetină şi saponine. 
. Fasolea neagră este bogată în proteine şi fibre, dat totodată putem vorbi şi despre conţinutul de fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, cupru şi zinc. Toate acestea contribuie la menţinerea sănătăţii şi structurii osoase.
Scade tensiunea arterială. Menţinerea unei cantităţi scăzute de sodiu în corp este esenţială pentru echilibrarea tensiunii arteriale. Fasolea neagră este în mod natural redusă în sodiu şi conţine potasiu, calciu şi magneziu, toate acestea benefice pentru scăderea tensiunii arteriale.
Ideală pentru diabetici. Studiile arată că indivizii care suferă de diabet de tip 1 şi care urmează diete bogate în fibre au un nivel scăzut al glicemiei. În plus, persoanele care suferă de diabet de tip 2 îşi pot îmbunătăţi nivelul de zahăr din sânge, nivelul insulinei şi al lipidelor.
Te ţine departe de bolile de inimă. Conţinutul de fibre, potasiu, acid volic, vitamina B6 şi fitonutrienţi al boabelor de fasole neagră, alături de conţinutul scăzut de colesterol menţin sănătatea inimii. 
Previne apariţia cancerului. Seleniul este un mineral care nu se găseşte în majoritatea fructelor şi legumelor, dar este prezent în fasolea neagră. Joacă un rol important pentru buna funcţionare a ficatului şi ajută la detoxifierea corpului.