Ingrediente

  • 250 g petale de trandafiri
  • 500 ml apa
  • 1 kg zahăr
  • Zeama unei lamai

Instructiuni

Doi ani la rând am făcut dulceața de trandafiri și de fiecare data am greșit timpul de fierbere, adică am fiert dulceața prea mult, iar când s-a răcit, s-o pun in borcane, era o pasta groasa, cu petale închise la culoare. Așa ca, anul trecut mi-am comandat un termometru de cofetărie, perfect pentru gemuri, siropuri și dulcețuri, dar care este total diferit de clasicul termometru de bucatarie. Fără sa verific dulceața pe farfurie rece, sau cu picătura de sirop pusă in pahar cu apa, clasicele metode de verificare, de aceasta data, este suficient ca, termometrul sa indice 106 grade și dulceața este gata. Așa ca, recomand, sa achiziționati acest termometru util, care nu este foarte scump,in jur de 60 lei, insa cu el dispar emoțiile, ca nu reusim dulceața perfecta.
Un alt sfat auzit la radio cu mulți ani in urma, este și acela ca, dulceata nu se pune fierbinte in borcane. Este un sfat pe care l-am urmat și am constat de-a lungul anilor, ca este adevărat. După ce terminam de fiert dulceata, se scutura puțin vasul, iar dacă mai are spuma, ea se va aduna la mijloc și se îndepărtează cu lingura. Se umezeste cu apa rece un prosop, se stoarce și se acopera vasul cu dulceata. Va sta acoperit, pana se răcește, apoi se toarnă in borcane curate și se pun capacele, la fel spalate și sterilizate. Cât timp vasul sta acoperit cu prosop umed, fructele din dulceata se vor umfla, absorbind din sirop. Dacă se pune dulceata fierbinte in borcane, fructele vor avea aspectul de stafide, se vor zbârci. Scriu aceste lucruri, pentru ca, le-am testat de mulți ani, urmand un simplu sfat auzit la radio.
Avem in curte doi trandafiri de Damasc care înfloresc pe rând, adunând pana acum peste 2 kg de petale. Dupa ce am făcut sirop, am zis, hai sa fac incerc iar dulceata, dacă tot am termometru pentru sirop, având in spate doua eșecuri cu aceasta dulceata. Am făcut întâi o porție, am văzut rezultatul si m-am încumetat, sa fac porție dubla.
Cantitatea de dulceața este data de cantitatea de zahar folosit. Dacă te gândești, sa folosești mai puțin zahăr, degeaba o faci, pentru ca mai puțin zahăr= timp mai lung de fierbere, pana se evapora apa, ca siropul la ajunge la consistenta normala.
Dulceața se fierbe in vase largi, iar focul sa fie mai mult spre iute, iar timpul, in funcție de vas și cantitate, ar fi între 20-35 minute.
Dulceața mea de trandafiri a fost gata in 20 minute.

  • Trandafirii după ce au fost culeși, se scutura de eventualele insecte, apoi se taie cu foarfeca partea albă, care este puțin amaruie.
  • Petalele se pun in sita și se spală sub jet de apa rece.
  • Se pun la scurs, eventual se tamponează de surplusul de apa, folosind prosoape de hârtie.
  • Se stoarce lămâia și se trece zeama prin sita.
  • Intr-un vas antiaderent se pune la fiert apa și zaharul. Se îndepărtează spuma care se formează, iar marginea vasului se șterge permanent cu o lavetă umeda. 
  • Se fixează termometrul pe marginea vasului, iar când începe, sa facă mărgele mari la suprafata, sau termometrul indica 106 grade, se adauga petalele de trandafiri și zeama de lamaie.
  • Se fierbe la foc iute, aproximativ 10 minute, îndepărtând spuma și ștergând marginea vasului permanent.
  • Se verifica dulceața, in modul clasic, adică pe o farfurie rece se pune o lingura de dulceața, iar dacă se trage o dunga cu lingura, dulceața nu ar trebui, sa se adune la loc. De fiecare data, ai impresia ca, mai trebuie fiarta și nu de putine ori, dulceața este prea legata, sa nu zic, prea groasa, iar când se răcește, nici nu poate fi întinsa! De aceea, când termometrul indica 106 grade, se oprește focul, nu e nevoie de alte verificări.
  • Se scutura vasul, iar spuma care se aduna la mijloc, ca un bănuț, se îndepărtează cu lingura.
  • Se umezeste cu apa rece un prosop de bucatarie, se stoarce bine și se acoperă vasul cu dulceața, pana se răcește complet, apoi se pune dulceața in borcane cu capac, ambele spalate și uscate bine.
  • Dulceața făcută corect se păstrează fără probleme 2-3 ani. Am descoperit întâmplator după 4 ani, un borcan cu dulceața de dude, la fel de bun, insa începuse sa facă, bulgari mici de zahăr.
  • Din cantitatea de mai sus obținem 3 borcanele de 300 g fiecare.