Ingrediente

1kg dude
900 g zahăr
Zeama de la o lamaie

Instructiuni

Se spală dudele intr-o sita.
Se pun dudele intr-un vas emailat,împreuna cu zeama de lamaie și zaharul,se scutura vasul bine,sa pătrundă zaharul printre fructe.
Se lasă 1-2 ore,pana fructele încep sa-și lase sucul.
Se pune vasul la foc mic,pana se topește zaharul.
Când zaharul este topit,mărim focul la maxim.
In acest timp,dulceața începe sa facă spuma,deci vasul trebuie supravegheat continuu.
Îndepărtăm spuma care se formează cu ajutorul unei palete.
Din când in când micșorăm flacara aragazului,moment când dulceața se lasă .Stregem cu o lavetă marginea vasului de impuritățile care rămân pe ea.
Mărim iar flacara la maxim.
Procedam așa de 4-5 ori,scăzând și mărind temperatura,de fiecare data ștergând marginea vasului.
După 40 minute,încercam consistenta dulceții,lăsând focul la minim sau dând vasul deoparte.Punem 2-3 linguri de dulceața pe o farfurie,o punem la congelator pentru4-5 minute,după care verificăm dacă dulceața este legată.Cum?
Cu o lingura facem o dunga in farfuria cu dulceața,iar siropul nu trebuie sa revină,ci trebuie sa rămână linia trasată,separată.
Dacă considerați ca siropul este prea subțire,vasul se pune iar la fiert,pana obținem consistenta dorita.
Când dulceața este gata,oprim focul,scuturam bine vasul,observând ca se aduna la mijloc,restul de spuma.Se îndepărtează spuma formată.
Udam cu apa rece un prosop de bucatarie,stoarcem bine,iar cu acest prosop acoperim vasul cu dulceața și rămâne acoperit,pana dulceața se răcește.
In acest timp fructele se îmbibă in sirop și vom obține o dulceața cu fructe pline de sirop,nu uscate ca niște stafide.
Spălam borcanele de sticla și le uscam foarte bine,inclusiv capacele borcanelor.
Dulceața rece se pune in borcane,se închid bine și se pun la păstrare in cămara.

Alte informatii

In toți anii,de când fac dulceața,am învățat câteva reguli de baza,pe care le-am testat și anume:
Dulceața se fierbe in vas emailat la foc mare.
Dulceața nu se pune fierbinte in borcane.
Orice dulceața când e gata,se acoperă cu prosop umezit și se lasă ,pana se răcește.
Nu facem economie la zahăr,cu cât ne zgârcim la zahăr,cu atât timpul de fierbere este mai mare,pentru ca dulceața este gata doar când siropul este legat bine.
Pentru gemuri,regulile sunt altele.
Eu pentru 3 kg dude( albe,negre,roz),am folosit 2.8 kg zahăr,după o ora de fierbere,a fost gata,iar rezultatul= 4 kg dulceața.