Ingrediente
- 1kg dude
- 1 kg zahăr
- Zeama de la o lamaie
- Pentru dulceața de dude albe care nu sunt foarte aromate, se respecta aceleași cantități, dar pentru un gust deosebit, se adauga 1/2 păstaie de vanilie la fiert, care va fi înlăturat la final.
Instructiuni
- Se spală dudele intr-o sita, la jet de apa rece, iar codițele mai lungi se taie cu o foarfeca.
- Se pun intr-un vas dudele spalate împreuna cu zeama de lamaie și zaharul, apoi se scutura vasul bine, sa pătrundă zaharul printre fructe.
- Se lasă 1-2 ore, pana fructele încep sa-și lase sucul.
- Se pune vasul la foc mic, pana se topește complet zaharul, apoi mărim focul la maxim.
- In acest timp, dulceața începe sa facă spuma, deci vasul trebuie supravegheat continuu.
- Îndepărtăm spuma care se formează cu ajutorul unei linguri.
- Din când in când micșorăm flacara aragazului, moment când dulceața se lasă. In acest timp, cu o lavetă umeda se șterge marginea vasului.
- Mărim iar flacara la maxim.
- Procedam așa de 4-5 ori, scăzând și mărind temperatura, de fiecare data ștergând marginea vasului.
- După aproximativ 40 minute, când dulceața începe sa facă mărgele mai mari, încercam consistenta dulceții, lăsând focul la minim sau dând vasul deoparte. Punem 2-3 linguri de dulceața pe o farfurie, o punem la congelator pentru 4-5 minute, după care verificăm dacă dulceața este legată.Cum?
- Cu o lingura trasam o dunga in dulceața de pe farfurie, iar siropul nu trebuie sa revină, ci trebuie sa rămână linia trasată, separat.
- Dacă considerați ca siropul este prea subțire, vasul se pune iar la fiert, pana obținem consistenta dorita.
- Când dulceața este gata, oprim focul, scuturam bine vasul, observând ca se aduna la mijloc restul de spuma, sub forma unui bănuț, care se îndepărtează.
- Udam cu apa rece un prosop de bucatarie, stoarcem bine, iar cu acest prosop acoperim vasul cu dulceața și ramane așa, pana se răcește.
- In acest timp fructele se îmbibă in sirop și vom obține o dulceața cu fructe pline de sirop, nu uscate ca niște stafide.
- Spălam borcanele de sticla și le uscam foarte bine, inclusiv capacele borcanelor.
- Dulceața rece se pune in borcane, se închid bine cu capace și se pun la păstrare in cămara.
- Cine are termometru pentru gem, dulceața este gata, când siropul din vas ajunge la temperatura de 106 grade, fără sa fie nevoie de alte teste.
Alte informatii
In toți anii, de când fac dulceața, am învățat câteva reguli de baza, pe care le-am testat și anume:
Dulceața se fierbe in vas emailat la foc mare.
Dulceața nu se pune fierbinte in borcane.
Orice dulceața când e gata, se acoperă cu prosop umezit și se lasă, pana se răcește.
Nu facem economie la zahăr, cu cât ne zgârcim la zahăr, cu atât timpul de fierbere este mai mare, pentru ca dulceața este gata doar când siropul este legat bine.
Comentarii