Ingrediente

  • 8 dovlecei rotunzi

Umplutura

  • 3 linguri de ulei
  • 400 g miez de dovlecei
  • 2 cepe roșii 
  • 700 g carne tocata (amestec porc+ vita1 legătura pătrunjel
  • Sare, piper
  • 1 ou
  • 1 lingura făina 

Pentru sos

  • 500 g rosii pasate
  • 100 g smantana pentru gătit cu 32% grăsime 
  • Sare, piper, după gust

Instructiuni

La piața Obor exista o taraba, unde se găsesc dovlecei galbeni și zucchini, dar și acești dovlecei rotunzi de culoare verde închis și galbeni. Mi-au plăcut mult, așa ca, prima oară am cumpărat din cei lunguieți. Nu sunt așa apoși, iar culorile galben și verde închis, parca înveselesc farfuria. Intr-o zi, doua doamne cumpărau dovlecei rotunzi și le-am întrebat, cum ii gătesc. Răspunsul a fost simplu, dovlecei umpluti. 
Așa ca, primul drum la piața, a fost la taraba respectiva.
Acum, după ce i-am gătit, pot spune, ca se lucrează foarte ușor cu ei, miezul nu a lăsat multă apa, nu s-au inmuiat la fiert, rămânând intacti, iar gustul a fost deosebit.

  • Am început întâi, sa spăl dovleceii și sa le tai capacul, in partea unde este codița.
  • Cu o lingurița am scobit miezul. Se vede, cât permite dovlecelul, sa fie scobit, îndepărtând partea, care are sâmburi.
  • Am cantarit miezul, au fost 850 grame. O parte i-am folosit la umplutura, restul i-am pus intr-un sos de carne tocata.
  • După ce am terminat, de scos miezul la toți dovleceii, am presarat putina sare in interiorul fiecăruia.
    Am pregătit o tava mare, pe care am  pus hârtie absorbanta. Dovleceii i-am asezat cu partea tăiată in jos și le-am dat deoparte.

Umplutura

  • Ceapa se curată și se taie mărunt, iar miezul de dovlecei i-am tocat mai mărunt. Chiar dacă au sâmburi, aceștia se înmoaie la gătit.
  • Intr-o tigaie antiaderenta am pus uleiul, ceapa tocata și un praf de sare. Am călit ceapa, doar cât sa devină translucida. 
  • Am adaugat 400 g din miezul dovleceilor. Nu lasă multă apa, se gătesc la foc mediu, pana se înmoaie, iar in tigaie nu rămâne deloc lichid.
  • La final am pus pătrunjel verde tocat, am amestecat și am dat deoparte, sa se răcească.
  • Carnea a fost vita și porc fără prea multă grăsime, tocate acasă.
  • Când s-au răcit legumele, am pus peste ele carnea tocata, oul, sare, piper, după gust și le-am amestecat bine.
  • Aici fac o mică paranteza și anume: inițial am pus doar 500 g carne, am cantarit umplutura și am pus intr-un dovlecel, sa văd, câta umplutura intra. Rezultatul a fost, ca nu-mi ajungea pentru 8 dovlecei, așa ca am adăugat încă 200 g carne. 
  • După ce am umplut toți dovleceii, peste fiecare am presărat făina albă, deasupra peste umplutura. Făina va forma o bariera, iar umplutura nu va curge la fiert.
  • Am asezat capacele.
  • Am folosit o oala de tuci, sa încapă dovleceii, fără prea mult spațiu liber între ei.
  • Doua roșii mari și coapte, le-am spalat și le-am pasat cu tot cu coaja, cu ajutorul unui blender de mâna.
  • Am turnat sucul de roșii printre dovlecei și i-am acoperit cu hârtie de copt umeda.
  • Peste hârtie am pus un capac, mai mic decât diametrul vasului, sa se așeze bine direct peste dovlecei.
  • Am dat vasul la cuptor, 180 grade, timp de 90 minute, după care am îndepărtat capacul și hârtia de copt.
  • Am pornit ventilatia cuptorului, am dat oala in cuptor pentru încă 10 minute, sa se rumeneasca putin dovlecii.
  • Când au fost gata, i-am scos pe un platou, cu ajutorul unei palete, fără frica, pentru ca sunt destul de fermi si nu se rup.
  • In oala a rămas sucul de roșii. Am pus-o pe ochiul aragazului, am adăugat smantana lichida si am fiert totul, circa 4-5 minute. Sosul format, l-am condimentat cu sare si piper, după gust, apoi l-am transferat intr-un bol.
  • Se pune un dovlecel pe farfurie, iar deasupra se adauga 2-3 linguri de sos, iar dacă rămân dovlecei, se pot servi alături de smantana, sau iaurt.