Ingrediente

Pentru 12 brioșe

  • 150 g smantana cu 20% grăsime
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 2 oua
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura esența vanilie
  • 1 praf de copt
  • 100 g zahăr
  • 5 g sare
  • 20 g cacao
  • 200-230 g făina

Umplutura

  • 500 g căpșuni congelate
  • 175 g zahăr
  • 15 g gelatina granulată
  • 40 ml apa rece
  • 400 g smantana pasteurizata cu 40% grăsime
  • 200 g mascarpone
  • 90 g zahăr pudra vanilat

Instructiuni

  • Prima data pregatim piureul de căpșuni, având nevoie de timp pentru răcire.
  • Fructele congelate împreuna cu zaharul se pun la fiert, pentru inceput la foc mic pana se dezgheata căpșunile, apoi mărim flacara aragazului, și se fierb încă 5-6 minute, pana ce fructele sunt înmuiate.
  • Între timp se pune gelatina la hidratat cu apa rece, timp de 8-10 minute.
  • Căpșunile fierte împreuna cu susul lăsat se transfera in alt vas, iar cu blenderul de mâna se pasează, pana obținem un piure fin.
  • Cât timp se pasează, piureul se mai răcorește, suficient sa adăugăm in el gelatina hidratată. Se amesteca bine, pana se topește gelatina, apoi se acoperă si se da deoparte, pana se răcește complet si se ingroasa.

Brioșe

  • Smântâna si ciocolata se pun la topit, la baia de abur, sau la cuptorul cu microunde, in reprize scurte, doar cât se înfierbânta smantana, suficient sa se topească ciocolata in ea. Se amesteca energic, pana obținem o crema fina si se lasă deoparte, sa se răcorească puțin, apoi se adauga uleiul, ouale și aromele. Se omogenizează cu telul.
  • Intr-un bol se cerne făina, cacaua și praful de copt. Peste acest amestec cernut se adauga sarea și zaharul, se amesteca și se pune peste amestecul lichid.
  • Se omogenizează folosind telul, nu mult, doar cât obținem o compoziție fina și uniformă. Consistenta ei trebuie sa fie, ca cea de chec. 
  • Între timp se încălzește cuptorul la 170 grade și se asaza hârtii speciale intr-o forma de brioșe.
  • Compoziția se împarte in cele 12 forme, fiind umplute pe 3/4.
  • Se coc timp de 30 de minute, la 170 grade, pana trec testul scobitorii.
  • Briosele coapte se răcesc pe un grătar.
  • Când piureul de căpșuni este rece și suficient de gros, putem sa umplem briosele.
  • Acestea se vor scobi la mijloc, folosind dispozitivul pentru scos cotorul mărului. In lipsa lui, vom obtine scobitura cu ajutorul unui cuțit subțire.
  • Aceste scobituri se vor umple cu piureu de căpșuni, apoi briosele se dau la frigider, pana se întărește puțin jeleul de căpșuni.

Crema

  • Smântâna și mascarponele ambele reci de la frigider, se mixează cu zaharul pudra, pana devin ferme. Cu aceasta smantana pasteurizata cu 40% gradime, nu e nevoie decât un minut, maxim doua, pana obținem o crema ferma.
  • Peste aceasta se adauga restul de piure de căpșuni, din care lasam deoparte 3-4 linguri pentru decor.
  • Se mixează pana obținem o crema fina, uniformă și ferma.
  • Se pune crema in posh cu dui la alegere și se fac aveline generoase pe fiecare briosa.
  • Pentru decor se împarte restul de piure de căpșuni peste aveline, dar este optional, iar peste jeleu se face un mot micut din crema. Decorul peste aveline se face in funcție de piureul și crema rămasă, este după imaginație si optional 
  • Briosele umplute si decorate se dau la frigider pentru 3-4 ore.
  • Nu sunt greu de făcut, nici nu necesita mult timp, iar căpșunile pot fi înlocuite cu alte fructe la alegere (afine, zmeura, mure, coacăze, etc…).