Ingrediente

Pentru 12 brioșe

  • 3 oua
  • 100 g unt topit
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura smantana fermentată
  • 200 g zahăr tos
  • 200 g făina
  • 4 g praf de copt
  • 4 g bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura de nutella
  • 1 lingurița cacao
  • Esența vanilie
  • 1 praf de sare

Decor

Crema cu nutella

  • 250 g smantana cu 30% grăsime
  • 125 g mascarpone
  • 100 g nutella
  • 5 g gelatina
  • 50 ml apa

Crema de smantana și mascarpone

  • 250 g smantana cu 30% grăsime
  • 125 g mascarpone
  • 50 g zahăr pudra
  • 5 g gelatina 
  • 50 ml apa

Instructiuni

Brioșe

  • Se încălzește cuptorul la 175 grade.
  • Se pregătește o tava de brioșe, asezand in fiecare cavitate hârtie specială.
  • Făina, praful de copt, bicarbonatul si cacaua se cern împreuna.
  • Ouăle, zaharul si un praf de sare se mixează, pana cresc in volum si se deschid la culoare.
  • Se adauga untul topit, mixând, pana se incorporeaza in crema de ou, apoi se pun esența de vanilie, smantana, nutella, mixând ușor.
  • Se adauga amestecul de ingrediente uscate si se mixează, doar cât se incorporeaza.
  • La final se incorporeaza laptele, amestecand, pana obținem o compoziție omogena.
  • Se umplu formele de brioșe pe 3/4, se dau la cuptorul încins, 25-30 minute, la 175 grade, pana trec testul scobitorii.
  • Se scot din tava si se răcesc pe grătar.

Crema cu nutella

  • Se hidratează gelatina in apa rece, timp de 10 minute, apoi se da vasul la microunde, doar câteva secunde, pana se topește gelatina, amestecand, sa nu rămână granule netopite.
  • Se mixează smantana și mascarpone, se adauga nutella, mixând pana crema devine aerată. Se iau 2-3 linguri de crema, se adauga in gelatina topita, se amesteca foarte bine, apoi se toarnă peste restul de crema, amestecand ușor, pana se incorporeaza toată gelatina in crema. Se da la frigider, pana se întărește suficient, cât sa-și mențină forma, amestecand de 3-4 ori, cât sta la frigider, sa nu se transforme crema in budinca.
  • La fel procedam cu crema de mascarpone și smantana, mixând, adăugând zaharul pudra, apoi încorporând gelatina topita, iar la final data la frigider, 10-15 minute, pana se întărește suficient.
  • Cu toate ca am folosit smantana cu 30% grăsime, rece de la frigider, la fel și mascarpone, totuși, mixate, nu au fost destul de ferme.De aceea am ales, sa adaug gelatina, cu toate ca, folosind alte tipuri de smantana, tot cu 30% grăsime, cremele au fost foarte ferme, fără a fi nevoita, sa adaug gelatina.
  • Ambele creme se amesteca ușor, fără a le omogeniza perfect, pentru a avea un decor marmorat, chiar dacă nu e prea vizibil, apoi se pune crema in posh cu dui stea și se fac aveline, destul de generoase, pe fiecare brioșă răcita. In varful avelinelor, am pus cate o bucata de cireasa confiata.