Ingrediente

Pentru 12 muffins 

  • 2 ouă medii
  • 150 g zahăr
  • 150 g ulei
  • 150 g iaurt natural cu 3% grăsime
  • 300 g făină
  • 5 g praf de copt
  • 1 linguriță coajă uscată de lămâie sau portocale
  • 1/2 linguriță sare

Jeleu de afine

  • 500 g afine
  • 150 g zahăr
  • 15 g gelatină+40 ml apă rece

Crema

  • 450 g mascarpone
  • 300 g smântână cu 40% grăsime
  • 40 g zahăr pudră
  • În plus o parte din piureul de afine

Instructiuni

  • Pregătim piureul de afine, punând afinele și zahărul la fiert timp de 4-5 minute.
  • Între timp se pune gelatina la hidratat în apă rece.
  • Când fructele sunt fierte, se pasează cu blenderul vertical, până obținem un piure fin. Se adaugă gelatina hidratată și se amestecă bine.
  • Piureul obținut se lasă la răcit.

Muffins 

  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Se pun hârtii speciale într-o tavă pentru brioșe.
  • Pregătim ingredientele, să le avem la îndemână.
  • Într-un bol se pun ouăle, un praf de sare și zahărul. Se amestecă bine cu telul, adăugând pe rând uleiul, iaurtul, la final făina cernuta cu praful de copt și razatura de lămâie.
  • Se împarte compoziția în mod egal în cele 12 forme de brioșe.
  • Se dă forma în cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 25 minute.
  • Brioșele se lasă la răcit pe un grătar.
  • Când sunt reci, se scoate mijlocul briosei, folosind un cutit cu lama subțire, sau mai ușor ar fi să folosim un dispozitiv special pentru scos cotorul merelor (vezi galeria foto).
  • Mijlocul gol al brioșelor se umplu cu piure de afine rece, apoi se dau la frigider, până se întărește piureul. Blatul scos din mijloc, se pune momentan deoparte și va fi folosit la urma, dacă ne rămâne crema.

Crema

  • Smântâna și mascarponele, ambele reci se mixează cu zahăr pudră, până obținem o cremă fermă.
  • Cam jumătate din crema de mascarpone se pune în posh, la care se atașează un dui stea.
  • Se scot brioșele de la frigider, iar pe marginea fiecărei brioșe se fac 6-7 floricele cu ajutorul duiului stea.
  • Restul de cremă albă se combina cu restul de piure de afine, amestecând cu spatula. Această cremă se pune în posh, la care se atașează un dui rotund de 1 cm.
  • Cu ajutorul acestui dui, se umple mijlocul rămas liber al fiecărei brioșe (vezi galeria foto), făcând un moț generos de cremă.
  • Peste acest moț de cremă mov se pune câte un vârf de linguriță de piure (opțional).
  • Crema care rămâne se amestecă cu blatul scos de la mijlocul brioșelor, se pune într-un vas cu capac și se dă la frigider, improvizând un dulce rapid.
  • Brioșele umplute se așază pe o tavă și se dau la frigider pentru câteva ore.
  • Se pot orna după imaginație, eu am ales să umplu mijlocul brioșelor cu jeleu de afine, iar deasupra să pun două feluri de cremă.
  • Sunt delicioase și aspectuoase!