Ingrediente
Aluat
- 320 ml lapte
- 10 g drojdie proaspătă
- 15 g zahăr
- 600 g făină tip 00
- 100 g unt moale
- 120 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță extract de vanilie
- 6 g sare
În plus
- 100 g unt moale
Umplutura
- 500 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime
- 500 g mascarpone
- 150 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 100 g unt de fistic
- 1 linguriță esență fistic
Decor
- 50 g ciocolată amăruie
- 25 g frișcă lichidă cu 32% grăsime
- 1 lingură ulei
Instructiuni
Această rețetă pentru croissante nu diferă cu nimic față de rețetele clasice, doar ca aluatul stă la dospit la frigider 48 ore. Curiozitatea a fost mare, să văd diferența la produsul final și într-adevăr este una.
Croissantele cu aluat dospit la rece se desfac foite, la fel ca cele clasice, în schimb nu sunt fărâmicioase, practic nu se umple farfuria de firimituri.
Indiferent ca se mănâncă simple, doar pudrate cu zahăr, s-au umplute cu diferite creme, aceste croissante sunt delicioase.
Rețeta nu-mi aparține. A fost postată de o prietenă pe pagina de Facebook, a fost puțin modificată de mine, iar la final voi adăuga rețeta scrisă sumar de doamna Silvia.
Aluat
- In laptele călduț se pune drojdia proaspătă și zahărul. Se lasă deoparte.
- Într-un vas se cerne făina peste care se pun gălbenușurile, iaurtul, sarea, vanilia și amestecul de lapte cu drojdia dizolvată.
- Se frământă la mâna, sau la robot, iar la final se încorporează treptat 100 g unt moale.
- Se pune aluatul pe blatul de lucru și se frământă, până obținem o coca elastică și netedă. Nu se adaugă făină, iar dacă aluatul are tendința, sa se lipească de blatul de lucru, atunci se desprinde cu ajutorul unei raclete de patiserie.
- Se pune aluatul în bol, se acoperă și se lasă la dospit, până își dublează volumul.
- Aluatul dospit se pune pe blat, se întinde cu mâna, apoi cu sucitorul, în forma de dreptunghi.
- Se unge 2/3 din aluat cu unt moale și se împăturește, adică treimea neunsa se aduce la mijloc, apoi cealaltă treime unsă se aduce tot la mijloc, peste prima treime așezată prima dată și vom obține un dreptunghi mai lung. Procedăm la fel ca la dreptunghiul mare, adică se unge 2/3 de aluat cu unt și se împăturește. Vom obține un aluat împăturit având forma unui plic. În galerie foto sunt imagini cu acest procedeu.
- Aluatul impaturit se pune în bol, se pune folie alimentară direct pe aluat, să nu se usuce și se dă la frigider până a doua zi.
- Următoarea zi se scoate aluatul de la frigider, se cântărește și se împarte în opt bucăți egale.
- Fiecare bucată se întinde sub forma unui disc de 22-23 cm și se unge cu un strat de unt moale.
- Primul disc de aluat se pune pe o farfurie plată, iar deasupra se pun celelalte discuri unse cu unt. Ultima foaie rămâne neunsă, având la final un turnuleț de foi.
- Se învelește cu folie alimentară și se dă la frigider până a doua zi.
- Următoarea zi se scoate de la frigider, se pune pe blatul de lucru și se întinde o foaie subțire, sub forma unui disc, având diametrul de 65-70 cm.
- Se taie ca la cornulețe în patru, apoi fiecare sfert încă în patru și avem la final 16 triunghiuri.
- Se rulează fiecare triunghi de la bază spre vârf, exact ca la cornulețe. Dacă dorim putem pune nutella, cremă de nucă, etc...pe bază mare a triunghiului, apoi rulăm spre vârf.
- Se așază în tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanța între ele și se lasă la dospit două ore la temperatura camerei. Eu am așezat croissantele în două tăvi mari și le-am copt pe rând.
- Se încălzește cuptorul la 180 grade.
- Se ung croissantele cu unt moale, se dau în cuptorul preîncălzit și se coc 25-30 minute până se rumenesc.
- Se scot din tavă și se lasă la răcit pe un grătar.
- Acum se pot servi pudrate cu zahăr, sau se umplu cu diferite creme.
Crema
- În bolul robotului se pune smântână și mascarpone, ambele reci de la frigider. Se mixează, până încep să facă vârfuri, apoi se pune zahărul pudră vanilat și se mixează, până obținem o cremă fermă.
- Se adaugă esență și untul de fistic, mixând, până se încorporează în cremă.
Asamblare
- Fiecare croissant se taie în două, cu ajutorul cuțitului zimțat de tăiat paine și se pun ambele jumătăți pe perechi.
- Crema se pune în posh cu dui stea de 1 cm.
- Se umple jumătate de croissant (partea de la bază) cu un strat generos de cremă, iar deasupra se așază cealaltă jumătate.
- Croissantele umplute se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Decor
- Ciocolata, frisca lichidă și uleiul se pun într-un vas așezat pe baie de abur și se ține, până se topește ciocolata. Se amestecă bine, iar sosul de ciocolată se pune intr-un posh cu dui rotund de 1 mm, sau se toarnă într-un colț de pungă, se strânge bine și se taie, sau se infinge un ac mai gros, să facem loc, să curgă ciocolata, cu care se trasează dungi pe croissantele așezate în tavă.
- Se dau la frigider pentru câteva ore.
- Pudrate cu zahăr, sau umplute, croissantele sunt un deliciu!
Alte informatii
Rețeta doamnei Silvia
320 lapte se amesteca cu 10 gr drojdie uscata si 2 linguri de zahar.
Se lasa deoparte.
600 faina +3 linguri de zahar.
+100unt +3 linguri iaurt +2 galbenusuri +vanilie +sare +Coaja de lamiie. Se amesteca cu drojdia cu lapte si se framinta. Se lasa la dospit.
Dupa dospire se intinde si se unge cu unt moale si se impatura aluatul. Se da la frigider pina a doua zi. De scoate aluatul se imparte in 8 se intind foi suptiri se ung cu unt intre ele si se dau iar la frigider pina a doua zi. Se scot din frigider si se intinde rotund ca la cornulete, se taie in 16, se ruleaza si se lasa in tava la dospit inca 2 ore.
Se ung cu unt si se coc la 180 grade pt 30 min.
Comentarii