Ingrediente

  • 500 ml lapte semidegresat
  • 1 pachet bomboane fără zahăr cu aromă de caramel
  • 10 g indulcitor
  • 4 ouă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță esență de zahăr ars
  • topping (opțional)-piure de fructe

Instructiuni

Bomboanele folosite pentru această cremă, sunt cu aromă de caramel și conțin unt 6%. Nu sunt indicate în faza de atac, untul fiind permis din croazieră, însă pentru acest preparat sunt ideale, dând cremei gustul specific de caramel. În ce privește untul din bomboane, având 6% unt, iar cutia de 12 bomboane cântărește 32 grame, aplicând regula de trei simplă, rezultă aproape 2 grame de unt. Totuși cantitatea de cremă rezultată se va consuma în două zile, fiind permise doar șase bomboane pe zi.

  • Se pun bomboanele în lapte, să se dizolve. Vom observa o tentă maronie a laptelui, după ce se topesc bomboanele.
  • Se bat ouăle cu un praf de sare și puțin îndulcitor. Se adaugă laptele și esența de zahăr ars.
  • Se toarnă compoziția într-o tavă antiaderenta de 16-18 cm. 
  • Tava cu compoziție se pune în altă tavă, în care turnăm apă rece, să fie până la jumătatea tavii cu compoziție.
  • Se dau tăvile in cuptorul rece și se pornește la 180 grade. 
  • Crema de zahăr ars se gătește în apă caldă, timp de 50 minute, iar dacă observăm ca, apa din tavă începe să fiarbă, se adaugă puțină apă rece, să oprim fierberea. Se adaugă apa rece în tavă, ori de câte ori observăm ca, începe să fiarbă. În acest fel crema se coace uniform, nu va crește in tava, ca apoi să se lase.
  • Crema este gata, când prinde o culoare aurie deasupra, iar la pipăit este tare.
  • Tăvile se lasă în cuptor încă 10 minute, dar cu căldură închisă și ușa puțin întredeschisă.
  • Se scoate tava cu cremă din tava cu apă și se lasă la răcit complet.
  • Când crema se desprinde ușor de marginea tavii, se așază o farfurie peste tava, se întoarce, iar crema va cădea în farfurie. Cu puțin noroc, va cădea întreaga!
  • Se servește rece simplă, sau cu diferite toppinguri. Eu am ales pentru azi un piure neîndulcit de coacăze roșii și zmeură.
  • Am specificat la început ca, crema de zahăr ars se va consuma în două zile de croazieră, având 12 bomboane, fiind permise doar 6 bucăți/zi. În ce privește untul, cantitatea este nesemnificativă, adică 2 grame unt pentru două zile.
  • Se poate renunța la topping, sau se poate schimba cu o lingură dulceață de fructe goji. În cazul în care se folosește piure de fructe mici, acesta este tolerat.
  • Crema de “zahăr ars” pregătită de mine este delicioasă, gustoasă și chiar dacă nu are acel sirop dulce-maroniu format de la zahărul caramelizat, are totuși gustul de caramel dat de bomboane, are gust de zahăr ars de la esență, deci în afară de aspect, gustul nu este diferit față de o cremă de zahăr ars clasică.