Ingrediente

Aluat

  • 375 g făina de patiserie
  • 225-260 ml lapte caldut
  • 6 g drojdie uscata
  • 2 lingurițe zahăr
  • 40 g unt moale
  • 3 gălbenușuri
  • 1 lingurița coaja de lamaie uscata
  • 1/2 lingurița vanilie pudra
  • 1 lingurița sare

Pentru uns foaia

  • 150 g unt moale 

Pentru uns cornurile

  • 1 ou

Umplutura

  • 200 g nuca măcinată
  • 150 g nutella

Pentru glazurat

  • 3 linguri gem de caise
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • Zahăr pudra

Instructiuni

Aluat

  • Intr-un bol se pun drojdia, zaharul și 225 ml lapte caldut. Se lasă 5 minute, amestecand, sa se dizolve drojdia.
  • Intr-un vas se pune făina, adăugând mirodeniile și amestecul de drojdie cu lapte.
  • Este mai bine, dacă se folosește robotul pentru framantarea aluatului, dar eu m-am gândit, sa frământ la mâna. A fost mai dificil, aluatul fiind mai moale, dar nu imposibil.
  • Se frământa un aluat, adăugând și restul de lapte, in funcție de calitatea făinii. Trebuie sa obținem un aluat destul de tare.
  • Se adauga sarea și gălbenușurile. Se frământa, pana se incorporeaza gălbenușurile in aluat. Abia acum aluatul este destul de moale și face, ca framantatul la mâna, sa fie mai dificil.
  • Peste aluatul obținut, am adăugat 1/2 din cantitatea de unt , adică 20 grame din cele 40 grame, care se folosesc pentru frământat.
  • După ce am incorporat aceasta cantitate mică de unt, am procedat in felul urmator: am uns blatul de lucru cu puțin unt (din restul de 20 grame), am rasturnat aluatul, iar cu o racleta de patiserie, am ridicat aluatul in sus, trântindu-l de blat, făcând acest lucru de 20-25 de ori, pana am obținut un aluat uniform. Cand aluatul  avea tendința, sa se lipească, mai ungeam blatul de lucru cu puțin unt, pana am incorporat tot untul necesar pentru aluat.
  • Am ridicat blatul cu racletă și am pus-o înapoi in vas. Am acoperit cu folie alimentara și am lăsat la dospit o ora la temperatura camerei. In acest timp, aluatul și-a triplat volumul.
  • Începem sa impaturim aluatul de doua ori.
  • Pe blatul presărat cu făina se pune aluatul dospit. Se presează cu mana, pentru a scoate aerul din aluat, iar cu sucitorul se întinde o foaie dreptunghiulara. Pe 2/3 din suprafața se întinde untul moale (150 grame). Incepem sa impaturim aluatul, aducând treimile laterale peste partea din mijloc și incepem cu treimea neunsa. Obținem un dreptunghi, care si acesta se va împăturire, aducând treimile de sus, apoi de jos, tot spre mijloc (vezi galeria foto).
  • Aluatul împăturit se învelește in folie alimentara si se da la frigider o ora. Chiar si la rece, aluatul a crescut enorm de mult, practic, dădea sa iasă din folia cu care a fost învelită.
  • Se ia din nou aluatul la împăturit, folosind același procedeu, dar de aceasta data nu mai ungem foaia cu unt. Se învelește iar cu folie alimentara si se da la frigider, de aceasta data, doar 30 minute.
  • De cate ori este nevoie, se presara făina pe blatul de lucru.
  • Umplutura se face simplu, amestecand miezul de nuca cu nutella.
  • Pregătim doua tavi pe care așezăm hârtie de copt.
  • Am presărat făina pe blatul de lucru si am întins aluatul intr-o foaie de 60/40 cm, având grija, sa fie cât mai uniform la grosime.
  • Aluatul întins l-am tăiat pe doua pe lung, iar fiecare bucata, am tăiat-o apoi in opt părți triunghiulare (in galeria foto sunt imagini cu etapele importante din timpul pregătirii acestor cornuri).
  • Pe fiecare triunghi, pe latura mare, se pune o lingura de umplutura. 
  • Împărțim umplutura pe toate triunghiurile formate, incercand, sa ajustam cantitatea, in așa fel, încât sa ajungă pentru toate triunghiurile, adică 16 in total.
  • Se rulează fiecare parte, începând de la umplutura spre vârf.
  • Cornurile formate se asaza in tavi, cu distanță între ele. Se acoperă cu prosoape de bucatarie si se lasă la dospit 15-20 minute. Tot acum pornim cuptorul la 200 grade, încălzire sus-jos și cu ventilatia pornita.
  • Cornurile dospite se ung cu ou batut și se coc timp de 20 de minute.
  • Pentru ca, am copt ambele tavi odata, am procedat in felul urmator: primele 10 minute am folosit cuptorul la 200 grade+ ventilatie, apoi 5 minute la 180 grade+ ventilatie, am schimbat poziția tavilor in cuptor și le-am lăsat încă 5 minute.
  • Se scot tavile din cuptor, iar cornurile se lasă la răcit pe un grătar.

Glazura

  • Este o etapa opțională, dar glazura le da cornurilor un aspect mai frumos și strălucitor.
  • Intr-un vas se pune gemul de caise și zeama de lamaie. Se încălzește la microunde, pentru a se subția și apoi se trece prin sita, pentru a obtine un piure fin.
  • Cornurile calde se ung cu gemul pregătit.
  • Se pudreaza cu zahăr înainte de a fi consumate. Dacă le pudram înainte, gemul va topi zaharul pudra.
  • Sunt cele mai bune, aromate, foietate și delicioase cornuri!