Ingrediente

Aluat

  • 550 g făina
  • 300 ml lapte caldut
  • 7 g drojdie uscata
  • 60 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 50 g unt moale
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lingurița coaja uscata de portocale

Pentru umplutura

  • 5-6 mere mari
  • 1 cub de unt
  • 1-2 linguri zahăr 
  • 1 lingura de griș 

Pentru uns

  • Galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri lapte

Instructiuni

  • Făina cernută se pune intr-un vas încăpător. Se adauga laptele caldut, zaharul, aromele, drojdia și gălbenușurile. Se frământa împreuna, pana ce toate ingredientele sunt incorporată.
  • Se adauga sarea și untul topit. Se framanta, pana ce untul intra in aluat, apoi se răstoarnă pe blatul de lucru și se continua framantarea, pana obținem un aluat neted. Proporția de lapte și făina a fost buna, obținând un aluat destul de tare. Nu a fost nevoie nici de lapte, nici de făina in plus.
  • Aluatul frământat se pune in vas, se acoperă și se lasă la dospit, pana își dublează, chiar triplează volumul.
  • In acest timp se pregătește umplutura.
  • Merele spalate se dau pe răzătoarea mare si se calesc intr-un vas, împreuna cu untul. Se adauga zahăr după gust si se țin pe foc, pana se evapora lichidul, iar merele încep sa se caleasca. Se lasă la răcit, după care se adauga o lingura generoasa de griș. Acesta va absorbi restul de zeama rămasă in mere, iar in timpul coacerii, nu va curge din cornuri. Merele se pot aromatiza cu scortisoara pudra, dar este optional.
  • După ce dospește, aluatul se cântărește și se împarte in 12 bucăți egale (aproximativ 83 g fiecare).
  • Fiecare bucata de aluat se modelează sub forma unei bile, se acoperă si se lasă la dospit încă 15-20 minute.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade, iar in tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
  • Se întinde fiecare bila de aluat in forma de triunghi (cu aproximație) si cu o grosime de 2 mm. Aluatul este foarte maleabil, se poate întinde foarte subțire, fără a avea tendința, sa se rupa.
  • Se pune o lingura generoasa de umplutura pe latura lata, se rulează spre vârf, având grija, ca umplutura sa fie bine închisă in aluat, pentru a nu se prelinge, in timpul coacerii.
  • Cornurile formate se lasă in tava la dospit, pana cresc in volum.
  • Se coc la 180 grade, caldura sus-jos, timp de 30-35 minute, pana se rumenesc deasupra.
  • Se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, cu 10 minute înainte de a fi coapte, când încep cornurile, sa capete culoare aurie deasupra.
  • Se scot din tava si se lasă la răcit pe un grătar, sau blat de lemn, dacă mai apuca, sa fie reci, ca la noi s-au terminat pana atunci!