Ingrediente

  • 4 kg peste, cantarit după ce a fost curățat
  • 3 linguri rase cu sare pentru murături
  • 8- 10 linguri otet din vin de noua grade
  • 1,5 l ulei( poate fi mai mult, sau mai puțin)
  • Boabe piper
  • Foi dafin

Instructiuni

  • Curățăm pestele, asta însemnând sa îndepărtăm solzii, capurile, aripioarele și măruntaiele.
  • Se spală de mai multe ori cu apa rece, pana rămâne apa curată.
  • Peștii mai mici ii lasam întregi, ceilalți mai mari ii tăiem rondele.
  • Presaram sarea și oțetul peste bucatile de peste, amestecam bine, sa pătrundă otetul și sarea prin tot pestele. Se lasă 1/2 de ora, amestecand uneori in vas. Vom observa, ca pestele se albește la exterior, de la otet.
  • Așezăm pestele in borcane( avem nevoie pentru aceasta cantitate de peste, de 15 borcane de 420 g , sau 8 borcane de 720 g).Printre pestele din borcane adăugăm o foaie de dafin și câteva boabe de piper.
  • Turnam ulei in borcane, sa fie cam cu un centimetru mai puțin de gura borcanului, dar totuși pestele sa fie acoperit de ulei.
  • Pe o tava de aragaz punem o coala de hârtie de copt,  așezăm borcanele fără capace și fără sa se atingă între ele, dam tava la cuptor la 100 grade și lasam borcanele sa fiarbă minim 3 ore.
  • După acest timp, verificăm oasele peștelui, iar dacă nu sunt topite suficient, lasam sa fiarbă in continuare încă o ora, sau pana când oasele s-au inmuiat.
  • După acest timp de fierbere, când oasele s-au topit ,scoatem borcanele din cuptor cu grija, ca sunt fierbinți, completam cu ulei, dacă e cazul, punem capacele și dam borcanele iar  la cuptor, sa fiarbă cam 30 minute, la aceeași temperatura.
  • Se oprește focul și se lasă borcanele in cuptor.Când s-au răcit, le spălam de uleiul care s-a scurs la fierbere și le depozitam la loc răcoros.
  • Se verifica zilnic, timp de 7-10 zile, sa nu fie vreun borcan , care sa nu fi fost etanșat  bine.
  • In cazul acesta, borcanul respectiv se pune iar la sterilizat.

Alte informatii

Chiar dacă am avut sursa de inspirație la aceasta reteta, totuși după 3 ore din momentul când borcanele au început sa fiarbă, oasele nu au fost topite suficient, de aceea le-am fiert încă o ora, iar dupa ce am pus capacele, le-am fiert încă 30 minute.

Am făcut prima oară conserva de peste și am folosit o lingura rasa de sare la un kg de peste curatat și tăiat rondele, dar mi s-a părut cam sarat, așa ca a doua oară am pus 3 linguri rase de sare pentru 4 kg de peste curățat.
Am folosi peste din Dunare: mreana, scobar, plătica, batca, caras, toate având destul de multe oase.

Se poate consuma ca atare, adăugând putina zeama de lamaie, sau in diferite creme tartinabila, pasând pestele și adăugând maioneza și ceapa tocata, mascarpone și ardei grasi tăiați cubulete, etc.

Este mai indicat sa folosim borcane mai mari, pentru ca fierb mai bine și se pierde ulei mai puțin in cuptor.