Ingrediente

  • 650 g peste, cantarit după ce a fost curățat, spalat și tăiat bucăți mai mici
  • 2 linguri otet din vin de 9 grade
  • O lingurița sare grunzoasa pentru murături
     

Instructiuni

  • De mult voiam sa conserv pestele in suc propriu, dar cât am căutat, toate retetele conțineau și o cantitate mică de ulei, ceea ce eu nu doream sa folosesc.
  • Așa ca am încercat, recunosc, cu mari emoții, sa fac conserva, neștiind cum va fi , când voi desface un borcan, la fel și gustul peștelui , prea acru ,sau cu oase netopite.
  • Dar încercarea mea, nu a fost in zadar, caci după doua săptămâni, când am deschis un borcan, pestele era gustos, oasele topite, deci zic, mi-a reușit!
  • Peste bucatile de peste am pus sarea și oțetul, am amestecat bine, sa pătrundă peste tot și am lăsat o jumătate de ora, sa lase pestele putina apa.
  • Am asezat bucatile de peste in doua borcane de 420 g, nelăsând deloc spațiu între bucăți, am turnat lichidul lăsat in vas, in ambele borcane, am pus capacele și le-am asezat pe o tava, care am introdus-o la cuptor.
  • Am fiert borcanele 4 ore, la temperatura de 100 grade, cu încălzire de jos.
  • Când am observat ca, pestele fierbe in borcan, am redus focul la 80 grade, după un timp am ridicat iar temperatura la 100 grade.
  • Am vrut sa fiarbă pestele in borcan, fără sa curga sucul in afara, sa nu rămână borcanele goale, doar cu peste, fără suc.
  • Am oprit focul și am lăsat borcanele sa se răcească in cuptor, după care le-am depozitat intr-un loc răcoros , nu la frigider.
  • După doua săptămâni, mi-am zis, ca e cazul sa încerc, ceea ce am vrut sa fie, peste in suc propriu.
  • Mi-a reușit, caci pestele nu este acru de la otet, iar oasele sunt topite, inclusiv cele mari.
  • Eu am folosit un amestec de peste din Dunăre: mreana, scobar, caras,plătica, batca, toți peștii fiind cunoscuți , ca având oase, mai mici sau mai mari.

Alte informatii

Acum nu pot sa zic, decât: Adio, conserva de peste in suc propriu din comerț,indiferent ce conține: ton, macrou, sardina, etc...