Ingrediente

Pentru 10 borcane de 720 ml

  • 3 kg cirese, sau alte fructe
  • 1 kg zahăr
  • Apa

Instructiuni

  • Toate compoturile care le fac pentru iarna, au aceeași reteta de baza. Cu mulți ani in urma, am întrebat-o pe mama mea, cum face compotul, iar dansa mi-a răspuns, ca la 6 kg de compot, folosește 1 kg de zahăr, iar de atunci, ajustez cantitatea de zahăr, in funcție de fructe, de exemplu dacă sunt dulci, 1 kg de zahăr folosesc la 7-8 kg de compot, dacă sunt mai acrute, așa cum sunt vișinele, folosesc proporția de 6:1.
  • Calculam cantitatea de compot, după capacitatea borcanelor, adică 2 borcane de 3 litri=6 kg, sau 8 borcane de 720 grame=5,7 kg.
  • Înainte, mama steriliza borcanele, intr-un vas mare cu apa, iar printre ele așeza prosoape vechi, sa nu se spargă la fiert. Folosea borcane de 3 litri, legate cu celofan dublu și rar se întâmpla, sa fermenteze, sau sa facă mucegai, vreun borcan. Nici fructe multe nu avea, doar niște cirese mici și dulci, dintr-un copac din grădina, sau prune, mere, pere, care de obicei le cumpara. Eram copii și toate erau delicioase, atunci!
  • Când, mai târziu, la serviciu, făceam schimb de rețete cu colegele, una dintre ele spune ca, face compot, punând fructe, apa și 1-2 linguri de zahăr, fără sa menționeze ca, zaharul se topește in apa. Așa ca, de ce sa nu fac și eu!
  • Mi-aduc aminte ca, am asezat in borcan caise, zahăr si apa, fără sa dizolv zaharul. Dau borcanele la cuptor pentru sterilizat si surpriza, zaharul s-a întărit la fundul borcanului, de parca era beton!
  • Păcat de munca depusă!😢
  • Dar sa revin la compotul meu!
  • Fructele coapte, sănătoase , se spală si se pun in borcane, sa fie pline cam pe 3/4.
  • Avand cirese mari și dulci, pentru cele 10 borcane mari (7,2 kg in total), am folosit 1 kg de zahăr, care l-am pus intr-un vas, peste care am turnat 1 litru de apa. Se pune pe foc si se amesteca, doar pana se topește zaharul, fără sa fierbem siropul, sa fie doar caldut.
  • Se împarte acest sirop in mod egal, in toate borcanele cu fructe, folosind o cana mai mică. Nu se vor umple cu acest sirop, de aceea completam cu apa, sa fie borcanele pline, sau cum se zice, sa fie pline pana la buza borcanului. Cu o lingura amestecam in fiecare borcan, sa se amestece siropul cu apa.
  • Se pun capace, se strâng bine, iar borcanele se asaza pe o tava mare si se dau la cuptor.
  • Se da drumul la caldura, la început la 150 grade. Când compotul începe sa fiarbă, se reduce caldura la 100-120 grade si se sterilizează aproximativ 25-30 minute. 
  • Se inchide caldura și se lasă borcanele in cuptorul cu usa închisă, pana se răcesc.
  • Dupa ce se răcesc, se verifica fiecare capac, sa fie strâns bine, iar borcanele se păstrează la loc mai racoros.
  • Daca sunt sterilizate bine, borcanele cu conserve, se păstrează 2-3 ani, eu făcând compot de struguri, unde nu am folosit deloc zahăr, dar sterilizate corect, s-au păstrat 2 ani.