Ingrediente

  • 3 mere golden
  • 150 g făina
  • 1 lingurița scortisoara
  • 3 oua
  • 200 ml lapte
  • Esența vanilie
  • 1 praf de sare
  • 20 ml ulei + puțin ulei pentru uns tigaia

Instructiuni

  • Se separa ouale, iar gălbenușurile se bat cu telul, adăugând vanilia, laptele, un praf de sare și la final incorporam uleiul.
  • Făina se amesteca împreuna cu scortisoara și se pune in compozitia de galbenus. Se amesteca bine cu telul, pana obținem un aluat moale, fără cocoloase de făina.
  • Albușurile se mixează, pana devin o spuma tare și nu se desprinde de paletele mixerului.
  • Curatam merele de coaja și le dam pe răzătoarea mare, cântărind la final 310 g. Se incorporeaza in crema de gălbenușuri.
  • Peste aceasta compoziție se pun albușurile spuma si se incorporeaza ușor cu spatula de silicon, învârtind vasul, pentru a amesteca albușurile, dar ușor, sa rămână aluatul aerat.
  • Încălzim o tigaie pentru clătite. Punem câteva picături de ulei si întindem cu o pensula, pe toată suprafața tigăii.
  • Se ia un polonic din aluatul de clătite, se toarnă in mijlocul tigăii si se întinde pe toată suprafața ei. Acest aluat nu curge, ca cel de clătite normale, deci vom folosi o spatula, pentru a întinde aluatul.
  • Se prajesc la foc mic, pe ambele părți, cam 30-40 secunde, pe fiecare parte.
  • Clătita se întoarce, când partea de sus devine mata și nu mai lucește.
  • Se întorc ușor, folosind o spatula, sau clasicul aruncat in sus, iar tigaia se unge cu ulei, la fiecare clatita.
  • Mie mi-au ieșit șapte clătite, cu diametrul de 22 cm.
  • Sunt foarte gustoase, aromate si se pot consuma simple, sau cu diferite umpluturi.