Ingrediente

Pentru 4 portii

  • 4 porumbei
  • 70 g făina
  • 700 ml supa
  • Sare
  • Piper
  • Pătrunjel verde tocat

Instructiuni

  • Porumbeii curățati se spală și se pun la fiert in apa , cât sa-i acopere bine, punem și o lingurita de sare tot acum. Se formează spuma, pe care o îndepărtăm cu o paleta, de cate ori este nevoie.
  • Inițiam am crezut ca , fiind mici, dacă fierb jumătate de ora, vor fi gata, dar surpriza a fost, sa constat ca, au nevoie de timp de fierbere, la fel ca o pasare de curte, in jur de 2 ore.
  • Când carnea este fiarta,scoatem porumbeii in alt vas și ne apucam sa facem sosul, intr-un vas antiaderent și încăpător.
  • Dizolvam făina in apa rece , calculând 10 g făina, pentru fiecare 100 ml supa. Turnam făina dizolvată in supa, amestecand mereu cu tel, pentru a nu avea cocoloașe de făina. 
  • Fierbem acest sos, pana nu se simte gustul de făina cruda.
  • Condimentam ciulamaua cu sare, piper proaspăt macinat ,punem porumbeii fierți in sos și lasam sa fiarbă, la foc mic, pentru câteva minute.
  • Se servește cu pătrunjel verde tocat și neaparat cu mămăliguța calda.
  • Se poate face sos mai mult, sau mai puțin, dar calculam pentru fiecare 10 g făina, adăugăm 100 ml supa, iar reușită este garantata.La aceste cantități, sosul este perfect la consistenta.
  • O alta varianta pentru sos ar fi: se caleste făina in 60-70 ml ulei, iar supa se adauga treptat peste făina, amestecand permanent cu telul, sa nu se formeze cocoloase, însă varianta făcută de mine, este mai dietetica, dacă pot spune așa. Orice varianta am alege, ciulamaua este gustoasa, supa de porumbel având un gust deosebit, de aceea, nu adaug nimic altceva, pentru a nu-i diminua gustul.