Ingrediente

Rețeta coji de choux: 

  • 120 ml lapte
  • 120 ml apă
  • 80 g unt
  • Un praf de sare
  • 120 g făină
  • 4 ouă medii

Pentru umplut și decor:

  • 200 g nuci coapte
  • 100 g merișoare deshitratate( eu am folosit gem de merisoare)

Crema patiseră de vanilie:

  • 600 ml lapte
  • 5 Gălbenușuri
  • 70 g amidon
  • 200 g zahăr
  • Un praf de sare
  • Esența vanilie

Crema de ciocolată 

  • 1 l lapte
  • 65 g amidon
  • 200 g zahăr
  • 60 g cacao
  • 200 ml smântână grasă minim 32% grăsime
  • 200 g ciocolată neagră

Instructiuni

Cojile de choux

  • Punem apa cu laptele, sarea și untul la fiert, când dă în clocot, tragem jos de pe foc și turnăm făina dintr-o dată, si amestecăm energic pentru a încorpora făina și să nu se facă cocoloașe. Punem înapoi pe foc la minim pentru un minut amestecând continuu.
  • Adaugam ouăle pe rând, după fiecare amestecând bine până la încorporare.
  • Tapetăm 2 tăvi de cuptor cu hârtie de copt. Împărțim compoziția în 2, turnăm o jumătate din compoziție într-un sac pentru ornat și facem 20 de aveline. Vor rămâne niște moțuri la fiecare avelină pe care le vom aplatiza cu degetul înmuiat în apă. Băgăm tava la cuptor pentru 15 minute la 200 de grade, iar după 12 minute la 180 de grade până devin aurii. Oprim cuptorul și le lăsăm să se răcească cu ușa întredeschisă. Facem la fel și cu cealaltă jumătate de aluat.

Crema de vanilie

  • Punem 500 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul. Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte. Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușe și amestecăm energic, turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu.

Crema de ciocolată 

  • Laptele, smântâna, amidonul, zahărul și cacaua se pun într-o oală, le punem la foc mediu și amestecăm încontinuu până începe să se lege și să fiarbă, moment în care reducem focul la mic, adăugăm ciocolata și mai fierbem un minut. Până se răceste, amestecam din când în când să nu se facă pojghiță.

Alte informatii

Asamblare 

  • După ce s-au răcit cojile de choux,le umplem cu crema patiseră de vanilie și le așezăm într-o tavă adâncă una lângă cealaltă.
  • Punem un strat de cremă de ciocolată, nuca prăjită tocată grosier, merișoarele și turnăm restul de cremă de ciocolată deasupra.
  • Servim cu ajutorul unei linguri câte o bucată de choux împreună cu crema de ciocolată.