Ingrediente

  • 900 g carne vita
  • 600 g carne porc
  • 2 dovlecei
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa mare
  • 1 căpățâna mică de usturoi
  • 2 oua
  • Pătrunjel verde
  • Sare, piper

Instructiuni

Nu cred, ca exista o reteta exactă a chifteluțelor, mai degrabă, se adaptează reteta după gustul fiecăruia. Aceste chiftelute se vor mai usturoiate, sau nu, mai grase, sau cu putina grăsime, prăjite in ulei, la airfryer , ori la cuptor. Unii adauga cartofi, alții felii de pâine, cu mărar, sau pătrunjel verde, depinde de gust.
Înainte cu ceva vreme, se făcea in casa părinților, chiftele cu carne de porc, ce-i drept, nu se toca pulpa, ci carne rămasă de la transatul porcului, bucăți care nu se puteau afuma, din care o parte mergea la făcut cârnați.
Din proprie experiența, carnea de porc, in special cea crescută in gospodărie, nu prea se leaga, iar când se puneau la prajit, de multe ori se desfăceau, de aceea se adauga făina, oua. Carnea de vita era scumpă la vedere, trebuia cumva adăugat in compoziție de carne, ceva s-o lege și ce era la îndemâna, făina și eventual oua. Ba, de multe ori, sa sporim carnea, mai adăugam și ceva cartofi dați pe răzătoare!
Dar, alte vremuri, insa frumoase și cu dor de ele!
Gătesc chiftelute, nu des, dar o data la doua luni, tot fac, insa nu m-am gândit pana acum, sa scriu o reteta, pentru ca, mi-am zis, fiecare face chiftelute in stilul sau.
Reteta de chiftelute este așa, cum le gătesc eu, fiind pe placul tututor.

  • Carnea de vita, in general pulpa, se spală și se taie bucăți.
  • Ceapa se curată și se taie in opt, pe lungime.
  • Se toaca la mașina, carnea de vita împreuna cu ceapa și se trece de trei ori prin mașina de tocat, pana obținem o pasta fina.
  • Carnea de porc, de obicei mai grasa, se toaca o singura data, sa nu devină o pasta de grăsime.
  • Dovleceii se curată, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici și se lasă la scurs.
  • Curatam o căpățâna de usturoi, neaparat românesc, pentru ca e aromat, iute, atât cât trebuie și nu se oxidează, ca cel chinezesc, care are și o tărie deosebita.
  • Intr-un vas încăpător se pun ingredientele, sare, piper și o parte din usturoiul pasat.
  • Se amesteca bine, se lasă câteva minute, sa se aromatizeze carnea, iar după aceea eu gust, sa văd ce-i mai trebuie, iar dacă e nevoie, adaug sare și usturoi.
  • Se amesteca din nou și fără sa-mi fie rusine, spun, ca eu amestec cu mâna. Rar mi s-a întâmplat, sa nu fie destul usturoi, sau sa fie prea multă sare!
  • Se formează chiftelele cu mâna, mai mici, sau mai mari, rotunde, sau plate, după preferința, eventual umezim palmele cu apa, sau cu ulei, iar dacă compozitia este destul de legată, nu e nevoie nici de una, nici de alta. Am văzut persoane, care trec chifteluțele formate prin făina, dar eu nu fac așa ceva, este de-ajuns, ca le prajesc in ulei, nu mai adaug și făina, care se prăjește și aceasta! Vai! Bietul ficat!
  • Intr-o tigaie se pune ulei la încins și se prajesc pe ambele părți, la foc mediu, pana se rumenesc ușor.
  • Se scot pe o farfurie pe care așezăm hârtie absorbanta, pentru a absorbi surplusul de ulei.
  • Cred, ca fiecare a pățit, dacă are membrii de familie pe acasă, in timp ce face chiftelute, sa treacă pe lângă ele și sa nu ia măcar una, așa din mers!
  • Se servesc simple, lângă alte aperitive, cu diferite garnituri, sau sosuri, dar de obicei chifteluțele le servim cu piure de cartofi și puțin sos de roșii.