Ingrediente
Pentru 8 chifle bagels
- 450 g făina
- 280 ml apa calduta
- 7 g drojdie uscata
- 20 g zahăr
- 8 g sare
Pentru uns
- 1 galbenus+ 1 lingura lapte
Pentru presărat
- Susan alb și susan negru
2 litri apa pentru a fierbe chiflele
Instructiuni
Mi s-a propus, sa fac pentru pachetul nepotului la școala, aceste chifle baigel. Bineînțeles, m-am pus pe cautat și citit, iar reteta care avea poza cea mai frumoasa cu rezultatul final, pe aceea am ales-o.
Din momentul, când am început, sa frământ aluatul, mi-am dat seama, ca ceva nu era in regula. A fost foarte tare, greu de frământat, chiar dacă am lucrat aluatul la mâna cel puțin 15 minute, la final nu am obținut un aluat elastic.
Am respectat aproape toți pasii, doar am scăzut cantitatea de drojdie. Mi s-a părut mult 10 g drojdie uscata, echivalentul a 30 g drojdie proaspăta, pentru 500 g făina, având in vedere, ca pentru pâinea care o fac in casa, folosesc 7 g drojdie uscata la 1,2 kg făina.
Rezultatul chiflelor baigel fost unul wow, ca si aspect, cu o coaja crocanta, insa mijlocul lor era tare si gumos.
Am reluat căutarea unei retete perfecte, insa toate aveau in comun faptul ca aceste chifle se fierb in apa, se ung cu ou, se presara susan negru și alb, și se coc la temperatura ridicată, iar diferența dintre ele o constituie procentul dintre făina și apa.
Așa ca, mi-am zis, le fac, dar cum cred eu, ca e mai bine.
Am folosit făina cu conținut ridicat de proteina (13,5%), iar la frământat am adăugat apa, pana am simțit la mâna, ca aluatul este potrivit de tare, sa-l pot lucra pe blatul de lucru, fara sa se lipească de mâna, sau de blat.
In concluzie, pentru a avea chifle cu coaja crocanta si miez, secretul sta in consistenta aluatului.
- Intr-un bol se pun 250 ml apa calduta, zaharul și drojdia. Se amesteca cu lingura și se lasă deoparte 10-15 minute, pana se dizolva drojdia și începe, sa se activeze.
- In alt bol se pune făina cernută, iar in mijloc se face un crater, unde se toarnă apa cu drojdia activata.
- Se frământa aluatul, se pune sare, iar pe parcurs am adăugat încă 30 ml apa calduta.
- Când începe, sa se formeze aluatul, se pune pe blatul de lucru și se frământa, pana obținem o coca elastică, neteda, nu se tine de mâna si nu se lipește de blat. Se va simți la mâna, când aluatul este gata.
- Se aduna intr-o bila și se pune in bolul uns cu puțin ulei.
- Se acoperă vasul cu folie alimentara, iar deasupra se asaza un prosop de bucatarie.
- Se lasă la dospit, aproximativ o ora, la loc caldut, pana ce aluatul își dublează volumul.
- Aluatul dospit se pune pe blatul de lucru si se frământa puțin, sa iasă aerul din el.
- Se cântărește si se împarte in opt bucăți, cam 93-94 grame fiecare.
- Fiecărei bucati i se da forma unei bile, se acoperă cu prosop si se lasă la dospit încă 10-15 minute.
- Acum pregătim semințele de susan, gălbenușul amestecat cu lapte, tava mare a aragazului pe care așezăm hârtie de copt si o oala cu doi litri de apa, pe care le punem la fiert.
- Se porneste cuptorul la 210 grade.
- Începem sa formam chiflele, care vor fi practic niște covrigi mai plati.
- Se ia o bila și se aplatizeaza puțin. Cu degetul, sau coada rotundă a unei linguri de lemn, se face o gaura in mijlocul aluatului, apoi aceasta se mărește, așa cum procedam la papanași, adică introducem degetul in gaura formată și învârtim aluatul pe blat, pana gaura din mijloc ajunge la 2,5-3 cm.
- Când apa din oala începe sa fiarba, se pun 3-4 covrigi, fără a-i suprapune și se fierb cate un minut pe fiecare parte.
- Se scot cu paleta și se asaza pe prosop de bucatarie, pana fierbem toți covrigii.
- Se asaza in tava pregatita, cu puțin spațiu între ei, pentru ca la copt, nu vor mai creste.
- Se ung cu galbenus, se presara susan și se da tava la cuptor, pentru 25-26 de minute.
- Se lasă la răcit pe un grătar.
- La noi s-au mâncat simpli, in loc de covrigi, dar s-au folosit și la sandwich.
Comentarii