Ingrediente
Aluat
- 500 g făina
- 275 ml apa calduta,spre rece
- 1 lingurița sare
- 2 lingurițe zahăr
- 40 g untura topita și răcita
- 15 g drojdie proaspăta
Pentru oparit chiflele
- 1 l apa
- 60 g bicarbonat de sodiu
- 10 g sare
Instructiuni
- Se frământa un aluat din făina,sare și zahăr , peste care se toarnă apa in care s-a dizolvat drojdia.Untura topita și răcita se adauga treptat in aluat,se incorporeaza ,după care aluatul se pune pe blatul de lucru și se frământa, pana obținem un aluat uniform și neted.
- Se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
- Aluatul se cântărește și se împarte in 12 bucati( aproximativ 70 g fiecare).Se poate împarți in bucăți mai mici,de 50 g fiecare.
- Se modelează fiecare bucata, dându-le forma de chifle,se acoperă și se lasă la dospit încă 20-25 minute.
- Pentru a opari chiflele, se pune la fiert apa cu bicarbonat și sare.
- In apa clocotită așezăm cate trei chifle( făcând de mai multe ori aceste chifle,am observat ca e mai ușor de asezat chiflele in tava, dacă se pun in apa ,cu partea neteda întâi ).
- Oparim chiflele câteva secunde pe ambele părți, după care cu o paleta, se asaza in tava,pe hârtie de copt .
- Chiflele se cresteaza și se presara deasupra susan, mac, sare.
- Aici fac o paranteza și anume: semințele nu curg de pe chifle, după ce se coc dacă, se cresteaza imediat ce sunt opărire și presărate cu seminte.Dacă se oparesc toate,apoi se cresteaza, primele chifle fac deja o crusta uscata, iar semințele cad jos, marea lor majoritate.
- Tava cu chifle crestate și presărate cu seminte , se da la cuptorul preîncălzit la 180 grade ,se coc 25-30 minute, pana sunt rumenite deasupra.
- Timpul și temperatura diferă, in funcție de cuptor, deci fiecare coace chiflele, cunoscându-și cuptorul.
- Eu am copt chiflele și la 160 grade, dar cu ventilație sus-jos.
- Se lasă la răcit pe un grătar.
- Aluatul se poate face și la mașina de pâine, nu este nici o diferența la calitate.
- Punem in cuva mașinii: apa,sare,zahăr,grăsime, făina și deasupra drojdie.Setam mașina la programul de frământare și dospire, astfel ne rămâne timp necesar pentru alte treburi, iar aluatul creste la temperatura constanta.
- O alta varianta este sa framantam aluatul manual, iar pentru dospire sa folosim multicookerul ,dacă aparatul are aceasta funcție.
- Variante sunt multiple, rezultatul e același: chifle pufoase, gustoase și frumoase!
Comentarii