Ingrediente

Aluat

  • 500 g făina
  • 275 ml apa calduta,spre rece
  • 1 lingurița sare
  • 2 lingurițe zahăr 
  • 40 g untura topita și răcita
  • 15 g drojdie proaspăta

Pentru oparit chiflele

  • 1 l apa
  • 60 g bicarbonat de sodiu
  • 10 g sare

Instructiuni

  • Se frământa un aluat din făina,sare și zahăr , peste care se toarnă apa in care s-a dizolvat drojdia.Untura topita și răcita se adauga treptat in aluat,se incorporeaza ,după care aluatul se pune pe blatul de lucru și se frământa, pana obținem un aluat uniform și neted.
  • Se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
  • Aluatul se cântărește și se împarte in 12 bucati( aproximativ 70 g fiecare).Se poate împarți in bucăți mai mici,de 50 g fiecare.
  • Se modelează fiecare bucata, dându-le forma de chifle,se acoperă și se lasă la dospit încă 20-25 minute.
  • Pentru a opari chiflele, se pune la fiert apa cu bicarbonat și sare.
  • In apa clocotită așezăm cate trei chifle( făcând de mai multe ori aceste chifle,am observat ca e mai ușor de asezat chiflele in tava, dacă se pun in apa ,cu partea neteda întâi ).
  • Oparim chiflele câteva secunde pe ambele părți, după care cu o paleta, se asaza in tava,pe hârtie de copt .
  • Chiflele se cresteaza și se presara deasupra susan, mac, sare.
  • Aici fac o paranteza și anume: semințele nu curg de pe chifle, după ce se coc dacă, se cresteaza imediat ce sunt opărire și presărate cu seminte.Dacă se oparesc toate,apoi se cresteaza, primele chifle fac deja o crusta uscata, iar semințele cad jos, marea lor majoritate.
  • Tava cu chifle crestate și presărate cu seminte , se da la cuptorul preîncălzit la 180 grade ,se coc 25-30 minute, pana sunt rumenite deasupra.
  • Timpul și temperatura diferă, in funcție de cuptor, deci fiecare coace chiflele, cunoscându-și cuptorul.
  • Eu am copt chiflele și la 160 grade, dar cu ventilație sus-jos.
  • Se lasă la răcit pe un grătar.
  • Aluatul se poate face și la mașina de pâine, nu este nici o diferența la calitate.
  • Punem in cuva mașinii: apa,sare,zahăr,grăsime, făina și deasupra drojdie.Setam mașina la programul de frământare și dospire, astfel ne rămâne timp necesar pentru alte treburi, iar aluatul creste la temperatura constanta.
  • O alta varianta este sa framantam aluatul manual, iar pentru dospire sa folosim multicookerul ,dacă aparatul are aceasta funcție.
  • Variante sunt multiple, rezultatul e același: chifle pufoase, gustoase și frumoase!