Ingrediente
Blat
- 300 g crumbs Oreo
- 100 g unt cu 65 % grăsime
Crema
- 400 g pepene galben
- 90 g zahăr
- 3 oua
- 40 g amidon
- 1 lingura suc de lamaie
- 90 g unt
- 200 g frisca neindulcita din smantana
- 1 praf de sare
- 10 g gelatina
- 40 ml apa rece
Glazura
- 400 g pepene galben
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 vârf de lingurița turmenic
- Esența de vanilie
- 1 praf de sare
- 2-3 linguri zahăr (după gust)
- 10 g gelatina
- 30 ml apa rece
Instructiuni
Crema
- Pepenele curățat de coaja și seminte, se taie cubulete și se cântăresc 400 g. Se pasează cu blenderul de mâna, pana devine pasta.
- Ouăle, amidonul, sucul de lamaie, zaharul și un praf de sare, se adauga peste piureul de pepene, se omogenizează cu blenderul de mâna, se toarnă intr-un vas antiaderent și se pune la foc mic, pana se ingroasa, amestecand mereu, sa nu se prindă de fundul vasului. O alta varianta este, sa fierbem crema pe baia de abur.
- Crema obținută se trece prin sita, pentru a obtine deveni mai fina.
- Se incorporeaza untul in crema, se acoperă cu folie alimentara și se da la frigider, 2-3 ore, pana se răcește.
- In acest timp pregătim blatul și jeleul de pepene pentru glazura.
Blat
- Crumbsul Oreo se mărunțește fin, se adauga untul moale și se amesteca, obținând o compoziție nisipoasa.
- Un inel detașabil cu diametrul de 20 cm. se asaza pe o farfurie întinsa. In interior se pune folie de acetat, pe marginea inelului.
- Se toarnă blatul și se taseaza ușor cu dosul unei linguri.
- Se da forma la frigider.
Jeleul de pepene galben
- Se pune gelatina la hidratat in apa rece.
- Se pasează 400 g cubulete de pepene, in care adăugăm puțin turmenic, pentru o culoare mai intensa.
- Adăugăm zeama de lamaie și punem compozitia sa fiarbă, la foc mic, intr-un vas antiaderent.
- Se adauga zahăr după gust, vanilie și neaparat un praf de sare. Atât in crema, cât și in jeleu, am adăugat putina sare, pentru ca, după gustul meu, ambele erau fade, parca lipsea ceva. Cum am pus sare, cum s-a schimbat gustul!
- In piureul fiert și aromatizat, am adăugat gelatina hidratată și am amestecat bine, pana ce s-a dizolvat complet.
- Jeleul se lasă la răcit, la temperatura camerei.
- Revin la crema. Blatul este făcut, crema s-a răcit, nu rămâne, decât sa asamblam Cheesekacul.
- Hidratăm gelatina in apa rece, pentru 10 minute, apoi o topim la baia de abur, pana devine lichida.
- Peste crema rece se toarnă 200 g frisca lichida și se mixează, pana obținem o crema spumoasa și aerată.
- In gelatina topita punem 2-3 linguri de crema, amestecam bine și o turnam in crema, încorporând-o ușor cu spatula.
- Peste blatul din forma se toarnă crema, lăsând puțin pentru decor, care se va păstra la frigider, acoperit cu folie alimentara.
- Se nivelează și se da la frigider, pana se întărește puțin.
- Când stratul de crema a început, sa se întărească, se toarnă ușor jeleul la temperatura camerei.
- Se da la frigider câteva ore, sau peste noapte.
- A doua zi se îndepărtează inelul și folia de acetat.
- Crema lasata deoparte, o folosim pentru decor. Eu am făcut câteva aveline, ajutându-ma de un posh cu dui stea.
- Cheesekacul se poate felia.
- Pentru crema am avut sursa de inspirație, doar ca, in plus am adăugat sare si gelatina.
Comentarii