Ingrediente

Blat

  • 300 g biscuiți
  • 150 g unt

Umplutura

  • 1 kg branza grasa de vaci
  • 350 g zahăr
  • 375 g piure de căpșuni
  • 250 g smantana cu 35% grăsime
  • 1 praf sare
  • 5 oua
  • 2 plicuri budinca de vanilie și căpșuni (70 g)

Glazura

  • 200 g ciocolata cu aroma de căpșuni
  • 100 g smantana 35% grăsime
  • 2 linguri ulei

Decor

  • 250 g smantana 35% grăsime
  • 50 g zahăr pudra
  • 1 lingurița rasa de gelatina vegetala

Instructiuni

Blat

  • Biscuitii se macină( eu am folosit un amestec de biscuiți petit Beurre, biscuiți cu cacao și biscuiți digestivi,  care i-am macinat cu ajutorul robotului de bucatarie), pana obtinem o făina, care se amesteca împreuna cu untul topit și răcit.
  • Amestecul nisipos obtinut se pune intr-o tava( eu am folosit o tava de silicon , cu inel detașabil și fund de sticla termorezistenta, care va rămâne ca și platou pentru cheesecake, cu diametrul de 23 cm). Se nivelează cu ajutorul unui dos de lingura, se ridica puțin și pe marginea tavii și se da blatul la cuptor 15 minute, la 170 grade.

Umplutura

  • Pentru acest cheesecake am folosit branza grasa cu 27% grăsime, fiind grunzoasa, nu cremoasă.
  • Căpșunile se pasează cu blenderul, pana obținem un piure fin.
  • Intr-un vas încăpător am pus branza, smantana, piureul de căpșuni, zaharul, un praf de sare, iar cu ajutorul blenderului vertical, am pasat compozitia, pana am obținut o pasta fina.
  • Se adauga ouale pe rând, încorporând-le cu un tel.
  • La final se pune amidonul din cele doua plicuri de budinca și se  amesteca cu telul, pana se incorporeaza in compozitia de branza.
  • Se scoate blatul din cuptor, se întinde o  fasie de hârtie de copt pe margini, sa fie mai înaltă decat tava si se toarnă compozitia.
  • Punem tava cu cheesecake intr-o alta tava mai mare, in care turnam apa, cât sa fie cuprinsa pe 1/3.
  • Se da la cuptor, la 160 grade, fără ventilatie si se coace timp de 2 ore si 40 minute. Se face testul scobitorii, folosind un bat pentru frigărui, cheesecakul  fiind destul de înalt. Folosind o scobitoare, nu va ajunge sa străpungă compozitia, pana la blat.
  • Se oprește caldura cuptorului, se întredeschide usa și se lasă ambele tavi (cea cu apa și cea cu cheesecake), încă 20 minute.
  • Se scot tavile din cuptor, cea cu prajitura se scoate din tava cu apa și se lasă cheesecakul sa se răcească in tava 2-3 ore, pana se întărește, îndepărtând apoi hârtia de copt.
  • Se înlătura inelul detașabil și se da cheesecakul la frigider, pana se răcește complet.

Glazura

  • Ciocolata cu aroma de căpșuni, smantana și uleiul se pun la microunde, sa se topească ciocolata, se amesteca energic și se lasă la răcit, la temperatura camerei, după care se toarnă peste cheesecakul rece.
  • Se da iar la frigider, pana se întărește glazura.

Decor

  • Se mixează smantana, pana începe sa se întărească, se adauga zaharul pudra, mixând, pana obținem o frisca ferma.Se pune gelatina vegetala și se incorporeaza tot cu mixerul.
  • Frisca obținută se pune in posh, cu dui la alegere și se ornează cheesecakul, după imaginație.
  • Ciocolata folosită este din gama Callebaut,  budinca este cea din poze, iar smantana este cea normala, pasteurizată cu 35% grăsime.