Ingrediente
- 5 oua de mărime medie
- 250 g zahăr
- 300 g făina
- 1 praf de copt
- 5 linguri ulei
- 250 ml lapte
- 2 lingurițe esența de vanilie
- 100 g miez nuca (optional)
In plus
- Unt și făina pentru tapetat tavile
Instructiuni
M-am gândit, sa răsfoiesc puțin prin caietul meu vechi, cu retete scrise in urma cu 20-25 de ani. Mi-a atras atenția o reteta de chec pufos, aducându-mi aminte, ca am gustat din acest chec, făcut de o verișoara de-a mea. Dar, era scris foarte sumar, ingredientele fiind ouale și restul avea măsura o cana, fără specificația, cât măsoară cana, sau măsura tavii, timpul de coacere, etc…doar am scris in caiet, ca albușurile se bat spuma cu zaharul.
Așa ca, am improvizat și rezultatul a fost, chiar un chec pufos.
- Se încălzește cuptorul la 180 grade.
- Se pregătesc doua tavi cu diametrul de 30/10 cm. Am ales de aceasta data, sa nu folosesc hârtie de copt, ci sa ung tavile cu unt și sa le tapetez cu făina. S-a nimerit, sa fie o alegere buna, pentru ca, reteta nu conține unt, dar folosit la unsul tavilor, a dat checurilor o aroma deosebita. Cel puțin, când am deschis usa cuptorului după 30 minute, sa fac testul scobitorii, toată bucătăria a fost invadata de un miros plăcut de unt.
- Făina și praful de copt se amesteca și se cern împreuna.
- Ouăle se separa, gălbenușurile se pun intr-un vas încăpător, iar albușurile se pun in vasul mixerului, sau a robotului de bucatarie și se mixează cu un praf de sare. Când încep, sa se întărească, se adauga zaharul, mixând-le, pana obținem o bezea lucioasa. Pentru ca am folosit robotul, pentru a mixa albușurile, paralel m-am ocupat de restul ingredientelor.
- Gălbenușurile se amesteca folosind un tel, se adauga pe rând laptele, esența de vanilie, uleiul, iar la final adăugăm faina cernută cu praful de copt.
- Se adauga in compozitia de gălbenușuri, bezeaua in 3-4 etape, amestecand ușor cu telul, sau cu spatula. Prima transă de bezea se incorporeaza mai greu, dar la urmatoarele adăugiri, compoziția devine mai fluida și mai ușor de incorporat.
- Cand terminam de incorporat bezeaua, vom avea la final o compoziție aerată, dar fluida, diferită de cea de pandișpan. Se împarte in cele doua tavi pregătite și se presara nuca deasupra. Nu este obligatoriu, dar miezul de nuca prăjit deasupra, îl da checului o nota crocanta.
- Se dau tavile in cuptorul încins la 180 grade, cu încălzire sus-jos, timp de 38-40 minute. Dacă între timp, observați ca miezul de nuca, are tendința, sa se rumeneasca prea devreme, se acoperă tavile cu o coala de hârtie de copt. La final se face testul scobitorii, pentru a fi siguri ca, mijlocul checurilor este făcut.
- Se scot tavile din cuptor, se scutura puțin, pentru a se desprinde checurile de marginea tavilor și se răstoarnă pe o parte, așa checurile aluneca foarte ușor din tavi.
- Se iau și se pun pe un grătar, pana se răcesc.
- Este intr-adevăr, un chec pufos, cu un discret gust de unt, iar nucile crocante sunt un deliciu!
Comentarii