Ingrediente

  • 3 oua mari
  • 200 g zahăr
  • 1 lingurița rasa cu sare
  • 150 g kefir 3% grăsime
  • 125 ml ulei de floarea soarelui
  • 5 g praf de copt
  • 25 g cacao + 50-60 ml lapte rece
  • 275 g făina
  • Esența vanilie și rom

Instructiuni

  • Ideal ar fi, sa se folosească robotul de bucatarie pentru mixat ouale, aceasta operație facandu-se timp de 10-12 minute. In lipsa acestuia se folosește mixerul.
  • Se mixează ouale cu sarea și zaharul, pana cresc in volum și devin cremoase.
  • Se incorporeaza uleiul in fir subțire, apoi se adauga iaurtul. 
  • Mixam in continuare, dar la viteza mică, adăugând 1/2 din cantitatea de făina.
  • Se amesteca restul de faina cu praful de copt și se adauga in compozitia obținută. Se incorporeaza ușor cu o spatula, fără sa folosim mixerul.
  • Peste cacao se toarnă treptat lapte rece, pana obținem un sos consistent (va arată la fel ca ciocolata topita).
  • Din compozitia de chec punem un sfert in alt vas, in care vom adauga sosul de cacao, esența de rom si le amestecam usor cu spatula.
  • In compozitia rămasă vom adauga vanilie (esenta, pasta, gel… ce avem la îndemâna).
  • Încălzim cuptorul la 175 grade.
  • Pregătim o tava cu diametrul de 30/10 cm, asezand in ea hârtie de copt.
  • Turnam compozițiile in tava in felul urmator: incepem din mijlocul tavii unde punem doua linguri compozitie galbena, peste ea punem o lingura compozitie maro, continuam cu doua linguri compozitie galbena, apoi o lingura din cea maro, pana terminam cele doua compozitii de chec.
  • La final se bate tava ușor de masa, pentru a uniformiza compozitia.
  • Se da tava in cuptorul preîncălzit la 175 grade, timp de 45-50 minute, făcând testul scobitorii pentru siguranța.
  • Checul copt se scoate din tava, se îndepărtează hârtia și se asaza pe un grătar, pentru a se raci, întorcând checul pe o parte, apoi pe alta, pana se răcește complet.
  • Checul are o textura puțin umeda, dar totuși pufoasa.