Ingrediente

  • 4 ouă
  • 175 g zahăr
  • 100 g unt topit și răcit 
  • 150 g smântână cu 20% grăsime 
  • 5 g sare
  • 1 lingură esență vanilie
  • 180 g făină
  • 7 g praf de copt
  • 20 g cacao
  • 50 ml lapte 

Glazură

  • 200 g ciocolată cu 54,5% cacao
  • 150 g smântână cu 40% grăsime
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui 

Decor

  • Bucle de ciocolată albă și neagră

Instructiuni

  • Se încălzește cuptorul la 170 grade.
  • O tavă de chec cu diametrul de 30/10 cm se tapetează cu hârtie de copt.
  • Într-un bol se pun ouăle, zahărul și sarea. Se omogenizează cu telul, apoi se adaugă pe rând untul topit și răcit, smântână, esență de vanilie, iar la final făina și praful de copt. Se amestecă bine, după fiecare ingredient adăugat.
  • Într-un bol micuț se pune cacaua și laptele rece. Se amesteca energic, până obținem un sos omogen, la consistența ciocolatei topite.
  • Din crema galbenă se pune cam 1/3 în alt vas, se adaugă sosul de cacao și se omogenizează.
  • În tava pregatita anterior se pune 1/2 din compozitia galbenă, deasupra se pune 1/2 din cea cu cacao, apoi restul de compoziție galbenă, iar deasupra se pune restul cu cacao.
  • Cu coada unei linguri se trece prin ambele compoziții, atât pe lungimea tavii, cat și pe lățimea ei.
  • Se dă tava în cuptorul preîncălzit și se coace timp de 45-50 minute. Se face testul scobitorii pentru siguranța.
  • Checul se scoate din tavă, se îndepărtează hârtia de copt și se lasă la răcit pe un grătar.

Glazură

  • Ciocolata și smantana (eu am folosit smântână pasteurizată, nu lichidă) se pun într-un vas, care se așază pe baia de abur, până se topește ciocolata și obținem o cremă moale. Se dă deoparte și se încorporează cele două linguri de ulei.
  • Peste checul rece se toarnă glazura, se întinde uniform deasupra și pe laterale. Este bine ca, sub grătarul cu chec, să așezăm o bucată de hârtie de copt, unde se va scurge surplusul de glazură.
  • Peste glazură se presară bucle de ciocolată.
  • Checul glazurat și decorat l-am transferat pe un blat, pe care am pus folie alimentară. M-am gândit ca așa, se va desprinde ușor, când se va întări glazura. Puteam, să-l las și pe grătar, dar exista posibilitatea, să se întărească glazura pe grătar, iar atunci checul era mai dificil de transferat.
  • Se dă checul la frigider 2-3 ore, până se întărește perfect glazura, apoi se pune pe un blat de lemn și se feliază.
  • Checul se păstrează la frigider, să nu se înmoaie ciocolata.