Ingrediente
- 4 ouă mari
- 80 g indulcitor (eritritol)
- 2 linguri ulei de măsline
- 150 g iaurt grecesc 2% grăsime
- 60 g tarate ovăz măcinate (4 linguri)
- 20 g tarate pshillium măcinate (2 linguri)
- 30 g gluten
- 30 g izolat proteic de zer
- 50 g lapte praf degresat
- 5 g praf de copt
- 1 praf de sare
În plus
- 10 g semințe Chia
- 10 g cacao cu 11% grăsime
- 10 g pudră de trandafiri
- 4-5 linguri lapte semidegresat
- Arome la alegere
Instructiuni
- Pudra de trandafiri am obținut-o în felul următor: petalele de trandafiri de Damasc, cele folosite și pentru dulceață, se curăță de partea albă, care e amară, se așază pe hârtie într-un singur rând, pusa într-o cameră uscată, până scad în dimensiuni și încep să se usuce (cam 2-3 zile), apoi se transferă în tavă pe hârtie de copt și se pun în cuptorul cald (fără să fie dat drumul la cuptor), cu ușa întredeschisă. Se lasă 1-2 ore la căldura cuptorului, până petalele se fărâmă în mâna. Le punem în râșniță și le mărunțim, până devin pudră. Din 275 g petale am obținut 47 g pudră.
- Se pornește cuptorul la 175 grade.
- O tavă cu diametrul de 30/10 cm se tapetează cu unt solid (7-8 grame).
- Se mixează ouăle cu un praf de sare. Se adaugă îndulcitorul, mixând până compoziția crește în volum. Se încorporează uleiul, apoi iaurtul.
- Ingredientele uscate se amestecă cu praful de copt și se încorporează cu mixerul la viteză mică, în crema de ou, apoi se lasă deoparte, cat pregătim culorile pentru chec. În acest timp taratele se umflă, iar compoziția se va îngroșa.
- Cântărim într-un vas 10 g cacao semidegresata și o dizolvam în 2-3 linguri de lapte, amestecând pana, obținem un sos uniform.
- Procedăm la fel cu pudra de trandafiri.
- Compoziția de chec se împarte in mod egal în trei vase.
- În primul vas se adaugă 10 g semințe Chia, 1 linguriță esență de vanilie și se amestecă compoziția.
- În cel de-al doilea vas peste compoziția de chec se adaugă sosul de cacao și esență de rom. Se omogenizează.
- În vasul trei se adaugă pudra de trandafiri dizolvată în lapte și se amestecă bine. Se adaugă esență de trandafiri, sau altă esență la alegere.
- Se toarnă în mijlocul tavii pregătită dinainte câte 1/2 din fiecare compoziție, turnată una peste alta, după care turnăm pe rând restul de compoziții. Tava se bate puțin de blat, apoi se dă în cuptorul preîncălzit la 175 grade, timp de 36-38 minute, până trece testul scobitorii.
- Se scoate din cuptor, iar checul rămâne în tavă încă 5-6 minute, apoi se răstoarnă pe o parte, iar checul va ieși foarte ușor din tavă, dacă aceasta este antiaderenta și unsă cu unt.
- Checul se așază pe un grătar, întorcându-l pe o parte și pe alta, până se răcește complet.
- Checul rece cântărește 700 grame și se consumă în trei zile de croazieră, având două linguri de ulei de măsline+ untul folosit la tapetat vasul, fiind permis doar o lingură ulei/zi. În aceste zile se va ține cont, de consumul de tarate de ovăz, având patru linguri/3 zile, la fel două linguri tarate de pshillium împărțit la trei zile. Restul ingredientelor nu depășesc cantitatea permisă pe o zi, iar cacaua cu 11% grăsime este tolerat, 2 linguri/zi=1 tolerat.
- Pudra de trandafir o consider condiment permis din atac. În lipsa ei, checul se face în două culori, sau rămâne simplu fără cacao.
- Este delicios, nu foarte dulce, aromat, colorat, miez pufos, deloc umed la mijloc și nici innecacios. Checul după ce s-a răcit, nu s-a lăsat deloc.
Comentarii