Ingrediente
- 4 oua mari
- 130 g zahăr
- 135 g făina
- 100 ml ulei
- 5 g sare
- 1 lingura coaja uscata și mărunțită de portocale
- 200 g rahat + 3-4 linguri făina
- 100 g miez de nuca
- Unt și făina pentru tapetat forma
Instructiuni
Pentru acest chec, pentru ca nu făcusem pana acum, am citit de pe internet câteva retete, iar cea mai aspectuoasă, am ales-o ca sursa de inspirație, iar linkul rețetei este pusă, sub galeria foto. Ce au comun toate retetele care le-am citit, este faptul ca, nu se folosește praf de copt, ouale se separa, nu se deschide cuptorul primele 20 minute, cand checul este la copt, diferența dintre ele o constituie gramajul ingredientelor, parca ar fi, toate trase la indigo.
- Pe un blat de lemn se pune făina și se taie rahatul cubulete. Se trec toate bucatile prin făina, pentru a nu se lipi între ele, se pun intr-un castron se presara putina faina peste cubulete tăiate si se lasă deoparte.
- Miezul de nuca se toaca grosier.
- Tava cu diametrul de 30/10 cm și înaltă de 7 cm se tapetează cu unt si faina.
- Cuptorul se porneste la 180 grade.
- Se separa ouale, care au fost scoase din timp de la frigider.
- Albușurile se mixează cu sarea, când cresc in volum, se pune zaharul si se continua, pana obținem o bezea ferma.
- Gălbenușurile împreuna cu coaja de portocale se mixează, adăugând ulei in fir subțire, pana are consistenta unei maioneze, totul se face in maxim doua minute.
- Se toarnă crema de gălbenușuri peste bezea si se amesteca ușor cu un tel.
- Peste amestecul de oua se cerne făina in 2-3 transe, folosind spatula, cu mișcări largi. Compozitia obținută trebuie sa rămână aerată și ferma.
- Cuburile de rahat se pun intr-o sita, se scutura de surplusul de făina și se incorporeaza cu spatula, in compozitia de chec.
- Se toarnă in tava, se nivelează, iar deasupra se pune din belsug nuca tocata.
- Se coace la 180 grade, timp de 30 minute, când se scoate tava și se face testul scobitorii. Checul meu nu a fost copt, așa ca am acoperit tava cu hârtie de copt, sa nu se ardă prea tare nucile puse deasupra și am lăsat checul la cuptor încă 15 minute.
- Se scoate din cuptor, se lasă checul încă 2-3 minute in tava, apoi se scoate din tava si se lasă la răcit pe un grătar.
- Este un chec pufos, aromat, colorat, un deliciu!
Comentarii