Ingrediente

  • 4 oua mari
  • 200 g zahăr tos
  • 100 ml ulei
  • 120 g zeama de lamaie
  • 250 g afine proaspete 
  • 300 g făina
  • 5 g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 fiola vanilie
  • 1 lingurița coaja uscata de lamaie

In plus

  • 3-4 linguri făina pentru presărat fructele
  • Unt solid+ făina pentru tapetat tava de chec cu dimensiunile de 30/10 cm
  • fulgi de migdale (optional)

Instructiuni

  • Pregătim tava, asezand hârtie de copt in interior, sau așa cum obișnuiesc eu, unsa cu unt și tapetata cu făina (checul va avea o crusta aromata cu unt).
  • Făina cernută se amesteca cu praful de copt.
  • Fructele se spală.
  • Stoarcem zeama de la 2-3 lamai. Eu am folosit 3 lamai mici, pentru a obtine 100 ml suc, iar in completare pana la 120 ml lichid, de care avem nevoie, am adăugat 20 ml apa rece. Dacă folosim lamai bio, răzuim partea galbena de la doua lamai. Eu am folosit coaja de lamaie uscata.
  • Incalzim cuptorul la 180 grade.
  • Separam ouale, iar gălbenușurile, 1/2 din cantitatea de zahăr și aromele se mixează, pana cresc in volum și se deschid la culoare.
  • Se adauga uleiul in fir subțire, apoi zeama de lamaie, mixând după fiecare lichid adăugat, la viteza medie a aparatului folosit.
  • Se adauga făina cu praful de copt, mixând puțin, doar cât se incorporeaza in gălbenușuri.
  • Albușurile cu un praf de sare se bat spuma, iar când încep, sa se întărească, se adauga restul de zahăr. Se mixează, pana obținem o bezea ferma.
  • Se adauga 1/3 din albușuri in compozitia de gălbenușuri, mixând ușor, pana se amesteca bine cele doua compozitii.
  • Adăugăm restul de albușuri in doua transe, iar de aceasta data, se folosește spatula cu mișcări largi, pentru a le incorpora in compozitia obținută pana acum.
  • Peste fructe se pune făina, se scutura bine vasul, pentru îmbracă fiecare fruct cu făina, apoi se pune peste compozitia de chec. Le punem cu mâna, sa rămână surplusul de făina in vas, apoi le incorporam cu spatula.
  • Compoziția se toarnă in tava pregatita înainte, iar deasupra se pun fulgi de migdale, dar acest pas este optional.
  • Se da tava la cuptor, asezand-o pe treapta de mijloc, la 180 grade, caldura sus-jos, fără ventilatie. După 30 minute, se scade temperatura la 170 grade si se coace încă 25-30 minute, pana checul trece testul scobitorii.
  • Se scoate tava din cuptor si se lasă checul 4-5 minute, sa se tempereze, apoi se răstoarnă pe un grătar.
  • Se întoarce pe o parte, după 5 minute se întoarce pe cealaltă parte, dar cu grija, checul fiind cald și destul de inalt, este foarte fragil.
  • Când este rece, se pudreaza cu zahăr si se feliază cu ușurintă.
  • Este un chec foarte gustos, dulce-acrișor, puțin umed la mijloc si nu este innecacios.