Ingrediente

Pentru doua checuri

  • 5 oua mari
  • 250 g iaurt grecesc 10% grăsime
  • 100 ml ulei
  • 280 g făina
  • 1 praf de copt
  • 5 g sare
  • 1 lingura esența vanilie
  • 500 g visine congelate+ 2-3 linguri făina

Instructiuni

  • Vișinele congelate se vor pune intr-o sita, deasupra unui vas, unde se va colecta sucul lăsat, in timp ce se dezgheata.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Doua tavi cu dimensiuni de 30/10 cm se ung cu unt si se tapetează cu făina. Alta varianta ar fi, sa folosim hârtie de copt.
  • Ouăle se separa, iar albușurile se bat spuma cu sarea. Când fac vârfuri, se adauga 1/2 din cantitatea de zahăr. Se mixează, pana devin ferme.
  • Gălbenușurile împreuna cu restul de zahar se mixează, pana se deschid la culoare si cresc in volum.
  • Adăugăm peste gălbenușurile bătute, pe rând iaurtul si uleiul. Se mixează după fiecare ingredient, pana la omogenizare.
  • La final se pune făina cernută cu praful de copt si vanilia. Se incorporeaza cu mixerul, doar cât compozitia este omogena.
  • Peste toate acestea se pune jumătate din albușuri, adăugate in doua transe si se incorporeaza cu mixerul, pentru a subția compozitia.
  • Restul de albușuri se adauga peste compoziție, tot in doua transe, dar de aceasta data se incorporeaza cu mișcări largi, folosind spatula de silicon. 
  • Peste visinile dezghețate se pun 2-3 linguri de făina, se scutura sita in care au fost fructele, pana ce toate sunt îmbrăcate in făina. Se pun in compozitia de chec si se amesteca cu spatula.
  • Se împarte in mod egal in cele doua tavi si se dau in cuptorul deja fierbinte.
  • Checurilor se coc 20 minute la 180 grade, apoi încă 30 minute la 170 grade. Se face testul cu scobitoarea pentru siguranța, pentru ca fiecare cuptor coace diferit.
  • Checurilor se răcesc pe un grătar, întorcându-le pe o parte și pe alta.
  • Se presara zahăr pudra vanilat, când sunt reci.
  • Checul este moale și aerat, fără a fi umed la mijloc.