Ingrediente

  • 3 oua
  • 1 praf de sare
  • 100 g zahăr
  • 80 ml ulei
  • 100 g suc de portocale ( zeama unei portocale)
  • 200 g făina
  • 7 g praf de copt
  • 1 lingurița rasa de coaja uscata de portocale 
  • 25 g fulgi de migdale (optional)

In plus

  • Unt+ făina pentru tapetat tava

Instructiuni

  • Încălzim cuptorul la 175 grade.
  • Tapetam cu unt, apoi cu făina o tava cu diametrul de 30/10 cm. Se poate folosi hârtie de copt, insa prefer unt la tapetat, întâi ca da aroma checului, in al doilea rând, miroase foarte bine a unt in bucatarie, cand începe, checul sa se coacă.
  • Un bolul mixerului, sau al robotului de bucatarie (am folosit eu), punem ouale, un praf de sare și zaharul. Mixam ingredientele, la viteza mare, măcar 7-8 minute, pana cresc vizibil in volum.
  • Pe rând se adauga uleiul, sucul și coaja de portocale, mixând după fiecare ingredient.
  • Reducem viteza aparatului folosit la treapta întâi și incorporam faina cernută cu praful de copt.
  • Se toarnă compozitia, care arata ca cel de clătite, puțin mai groasa, in tava și se presara deasupra fulgi de migdale.
  • Se da tava la cuptor și se coace timp de 45 minute. Dacă fulgii de migdale se rumenesc prea repede, in ultimele 10 minute, tava se acoperă cu hârtie de copt.
  • Se face testul scobitorii după 40 minute și dacă scobitoarea o scoatem uscata, atunci și checul este copt, dacă nu, se mai lasă cinci minute in cuptor.
  • Checul se scoate din tava și se lasă la răcit pe un grătar.
  • Este aromat, pufos, nu este înecăcios, se face rapid si cu ingrediente la îndemâna, mai ales, ca e sezonul portocalelor. Dacă nu aveți coaja uscata de portocale, se poate pune razatura, dar sa avem grija, portocala sa aibe coaja netratată.