Pe un tocător se pun 2-3 linguri de făina și se taie rahatul in bastonașe. Făina ajuta, sa nu se lipească rahatul, când îl tăiem și totodata bucatile tăiate le trecem prin făina, pentru a le separa.
Pregătim o tava de chec cu dimensiunea de 30/10 cm și înaltă de 7 cm, care o ungem cu unt solid si o tapetam cu făina.
Încălzim cuptorul la 175 grade.
Miezul de nuca se toaca grosier.
In bolul mixerului, sau robotului de bucatarie se pun albușurile si un praf de sare. Se mixează, pana încep sa facă vârfuri, apoi se adauga treptat zaharul, continuind, sa mixam, pana se topește zaharul si obținem o bezea ferma si lucioasa.
Se lasă mixerul deoparte si se adauga uleiul in 4-5 etape, încorporându-l cu spatula.
Peste bezea se pune razatura de lamaie, apoi se adauga rahatul si făina cernută, toate odata.
Se amesteca ușor cu spatula, folosind mișcări de sus in jos, pana obținem o compoziție omogena.
Se toarnă in tava pregatita anterior, se nivelează, iar deasupra se pune miezul de nuca.
Se da tava la cuptor pentru 35-40 minute, iar in primele 20 minute nu se deschide usa cuptorului. Se face testul scobitorii pentru siguranța.
Checul copt se răstoarnă pe un blat de lemn, întorcându-l pe o parte si pe alta, pana se răcește.
In reteta de inspirație sunt menționate 200 g zahăr. Eu am scăzut cantitatea la 180 grame, insa foarte bine se pot folosi și 150 grame. Pentru a avea un chec pufos este necesar ca, albușurile sa fie foarte bine mixate, pana ce obtinem o bezea ferma si lucioasa, iar ingredientele se amesteca ușor cu spatula.
Comentarii