Ingrediente

  • 2 bucăți ceafa de vițel (1600 g)
  • Ceapa roșie 2 bucăți
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 8-9 cartofi roz
  • 20 g unt
  • 3-4 linguri ulei
  • Sare, piper

Instructiuni

  • Bucățile de ceafa spalate, se usucă, folosind prosoape de hârtie. Se condimentează cu sare (am presărat doua lingurițe de sare grunzoasa) si piper, pe ambele părți si se lasă la temperatura camerei doua ore.
  • Curatam legumele, ceapa se taie fasii lungi, usturoiul si morcovul se feliază rondele, iar cartofii se taie in patru, sau șase, in funcție de mărimea lor. Am ales cartofii roz, pentru ca rămân întregi după gătire.
  • Alegem o tava potrivită si punem toate legumele amestecate.
  • Intr-o tigaie infierbantam untul si uleiul si se prajesc bucatile de ceafa (șterse de apa care au lăsat-o) la foc iute, pe ambele părți (cam doua minute pe fiecare parte).
  • Luam carnea din tigaie, folosind un clește (nu cu furculița, pentru a nu înțepa carnea) și le așezăm peste legumele din tava, iar grăsimea din tigaie o turnam peste legume.
  • O coala de hârtie de copt se uda cu apa si se asaza peste carnea si legumele din tava.
  • Cu folie de aluminiu căptușim tava, pentru a inchide ermetic, sa gătim legumele și carnea, in sucul lăsat de ele.
  • Tava se da la cuptorul încălzit deja la 200 grade, pe raftul din mijloc, iar încălzirea sa fie sus-jos, fără ventilatie. Cam după 1/2 de ora, când se simt aromele din cuptor, se reduce temperatura la 150 grade. După încă 1/2 ora, se scoate tava din cuptor, se îndepărtează folia de aluminiu și se verifica, dacă este suficient lichid in tava. Dacă nu este, se toarnă un pahar cu apa, sau supa de legume. Dar, nu a fost cazul, in tava era suficient lichid, așa ca nu am pus nimic. De la început, m-am gândit, sa pregătesc aceasta mâncare, doar in sucul lăsat de carne și legume.
  • Acoperim iar tava ca la început și dam la cuptor, pentru încă 60-80 minute.
  • După doua ore, cât a stat carnea la cuptor, caci la ea este problema timpului de gătire, nu la legume, se verifica, sa fie făcută. Se ia o scobitoare, sau un bat de frigăruie ca e mai lung și se introduce in carne, in doua, trei locuri. Dacă scobitoarea intra ușor și nu se elimina lichid in locul unde intepam carnea, înseamnă ca e gata.
  • Se ridica temperatura cuptorului la 200 grade, se porneste ventilatia și se da  tava la cuptor, dar descoperită, fără hârtie și folie, pentru a se rumeni carnea. Timpul este orientativ, cam 10 minute, dar nu părăsim bucătăria, ci urmărim, doar sa prindă carnea o culoare aurie, sa nu se ardă.
  • Se scot bucatile de carne pe un blat de lemn și se acoperă cu un prosop de bucatarie.
  • Cât sta carnea la odihnit, se scutura tava cu legume, sa se întindă uniform si se da la cuptor, cu ventilatia pornita, pentru a prinde cartofii culoare frumoasa de galben-auriu.
  • Referitor la timpul de gătire, aceasta depinde foarte mult de fragezimea cărnii, așa ca trebuie verificată, după ce a stat minim doua ore in cuptor. In timp, gatind mai des, ne învățam, sa evaluam in ce stadiu, se găsește carnea, de la simpla verificare cu scobitoarea, dar cum am menționat, gatind permanent, așa învățam!