Ingrediente

  • 1 kg branza grunzoasa cu 0,5% grăsime
  • 1 l lapte semidegresat
  • 2 gălbenușuri
  • O lingurița sare
  • 1/2 lingurițe bicarbonat

Instructiuni

  • Branza și laptele se pun intr-un vas la foc potrivit,pana când branza devine ca o guma( se verifica luând între degete putina branza).In acest timp și laptele se transforma in zer.Nu e nevoie sa fiarbă ci doar se înfierbânta.
  • Când obținem consistenta potrivită pentru branza,se ia de pe foc și se pune la strecurat intr-un tifon.
  • Branza obținută după scurgerea zerului,se da prin mașina de tocat,oprind puțin zer care-l folosim in următoarea etapa.
  • Intr-un vas antiaderent punem: branza data prin mașina,puțin zer,gălbenușurile,sarea și bicarbonatul.Vasul se pune la foc mic.Vom observa ca,branza devine o pasta, care începe sa se umfle.
  • Se amesteca permanent in vas,pentru a nu se prinde de fundul vasului și a nu se afuma.
  • Când totul devine pasta,se transfera in vasul robotului de bucatarie iar cu paleta de frământare,se mixează 2-3 minute,obținând astfel o pasta omogena.
  • Se transfera cașcavalul in forma de silicon sau forma căptușită cu folie alimentara și se da la rece.
  • Etapa cu robotul nu e obligatorie,dar așa  obținem un cașcaval mai estetic.

Alte informatii

Aceasta este varianta cascavalului dietetic,dar putem obține un cașcaval mai gras,folosind branza grasa de vaci,lapte normal iar in plus se adauga 150 g unt,atunci când punem la foc împreuna cu gălbenușurile,sarea și bicarbonatul.Pentru un plus de gust,cine are,poate adauga 2-3 linguri de branza de oi sarata( telemea sau din cea pusă la borcan peste iarna).

Cașcavalul obținut după ce se răcește,se poate felia și păstra la congelator 3-4 luni,fără a-i diminua calitatea sau consistenta.