Ingrediente

  • 6 cartofi 
  • 2-3 lingurițe de ulei pentru fiecare cartof
  • Sare grunzoasa și piper
  • 100 g cascaval
  • 1/2 legătura pătrunjel
  • 4-5 căței usturoi
  • 1-2 linguri ulei
  • sare grunzoasa

Instructiuni

Am tot văzut acești cartofi striviți, pe diferite grupuri, la diferiți bloggeri, dar abia acum, m-am gândit, sa-i pregătesc și eu.
Cu 5-6 ani in urma, am avut ocazia, sa mănânc cartofi, gatiti aproape la fel, doar ca, acei cartofi erau copți in cuptor, apoi erau scobiți la mijloc și serviți cu smantana.
Reteta de azi e puțin diferita, dar la gust, nu sunt cu nimic mai prejos, decât cei serviți cu smantana.

  • Pentru acest preparat am folosit cartofi cu coaja albă.
  • Se spală bine, folosind un burete de sarma, pentru a îndepărta toate impuritățile.
  • Se pun la fiert in apa cu 1/2 lingura de sare. Cartofii se fierb in coaja. Se verifica, când sunt fierți, eu folosesc de obicei, un bat de frigăruie și-l infing in cartof. Dacă intra ușor, înseamnă ca este fiert. Nu fierbem cartofii nici in exces, pentru ca, vor fi gatiti și la cuptor.
  • După ce au fiert, se scot din apa, cu paleta  și se lasă puțin la răcit.
  • Încălzim cuptorul la 200 grade.
  • Pregătim tava mare a aragazului și așezăm hârtie de copt pe ea, care am uns-o cu ulei.
  • Asezam cartofii fierți, cu distanță între ei, pentru ca, se vor întinde, când ii vom strivi, cu ajutorul unui zdrobitor pentru piure. Nu insistam prea mult, doar cât strivim cartofii.
  • Se presara sare grunzoasa , piper si 2-3 lingurițe de ulei pe fiecare cartof.
  • Se da tava la cuptor, pentru 25-30 minute, in cuptorul preîncălzit la 200 grade, caldura sus-jos și ventilatie, pana se rumenesc.
  • Cât cartofii sunt in cuptor, pregătim cașcavalul, dându-l pe răzătoarea mică. Se folosește un cașcaval cu consistenta mai tare, sa poată fi răzuit.
  • Tot acum, in mojar se pune pătrunjel, usturoi și sare. Se pasează, pana se obtine o pasta, iar la final incorporam și 1-2 linguri de ulei.
  • Când cartofii s-au rumenit, se scoate tava din cuptor și se presara pe fiecare cașcaval răzuit. Se da iar la cuptor, 2-3 minute, doar, sa se topească cașcavalul.
  • Se scoate tava din cuptor, se intinde amestecul de pătrunjel pe fiecare cartof, apoi se pot sevi.
  • Sunt foarte delicioși, cât sunt fierbinti.
  • Se pot consuma simpli, sau ii putem folosi, ca și garnitura. Noi am servit cartofii striviți, alături de șnițele de vita.