Ingrediente
- 700 g dovlecei micuti
- 3 oua+1 albus
- 50 g telemea de oaie
- 100 g cașcaval
- 150 g șunca
- 200 g smantana grasa
- 60 g griș
In plus
- Unt+ făina pentru uns forma
Instructiuni
- Pregătim dovleceii întâi. Se spală, se taie din capete și se dau pe răzătoarea mare. Fiind niște dovlecei micuti și subtiri, i-am răzuit cu tot cu coaja.
- Se asaza o sita pe un vas, peste sita punem un tifon și in tifon punem dovlecii răzuiți. Se presara putina sare și se lasă 10-15 minute, sa lase sucul. Înainte de a-i folosi, se aduna marginile tifonului și se strange, cât putem de bine, pentru a scurge cât mai mult suc din dovlecei (vezi galeria foto cu aceasta etapa).
- Șunca se taie bucăți mici, se pune intr-o tigaie si se prajesc puțin, pentru o textura crocanta, dar si pentru a scoate din grăsime. După ce s-au rumenit, se scot intr-un vas.
- Cașcavalul se da pe răzătoarea mare, iar telemeaua, care este foarte uscata, se fărâma in bucăți mici.
- Încălzim cuptorul la 170 grade.
- Tapetam un vas de 22 cm in diametru cu hârtie de copt. Eu am uns hârtia la baza si pe margini, cu puțin unt, apoi am presărat faina de grau peste untul întins, iar surplusul de făina l-am scuturat, dar acest lucru este optional.
- Intr-un vas mai mare se pun pe rând dovleceii, telemeaua, 1/2 din cașcavalul răzuit, șunca prăjită și ouale. Albusul l-am pus, pentru ca îmi rămăsese de la un alt preparat și stătea stingher prin frigider.
- Adăugăm întâi 130 g smantana și 40 g griș și amestecam bine. Am gustat din compoziție și era prea sarata, așa ca am suplimentat cu încă 70 g smantana și 20 g griș, in total 200 g smantana și 60 g griș, acesta din urma ajuta la absorbția umezelii din compoziție, având la final o budinca consistenta, fără a lasă nici un pic de lichid in tava, putând fi tăiat chiar fierbinte.
- Se da tava la cuptorul preîncălzit la 170 grade, cu încălzire sus-jos. Tot acum pornim și ventilatia cuptorului.
- După 25 minute se scoate tava din cuptor și se presara deasupra cașcavalul rămas. Se coace in continuare încă 10-15 minute, la aceeași temperatura, cu ventilatie, pana se rumenește cașcavalul deasupra. Se poate face și testul scobitorii, pentru siguranța.
- Când budinca este coaptă se scoate din cuptor, se ia din tava cu tot cu hârtie și se asaza pe un blat de lemn. După 3-4 minute se trage usor hartia de sub budinca și se poate felia.
In timp ce făceam budinca, ma gândeam, dacă nu le place familiei?Insa, totul a fost doar in mintea mea! - Este buna atât calda, dar și rece.
Comentarii