Ingrediente

  • 40 g ulei
  • 60 g lapte
  • 3 ouă
  • 70 g făină 
  • 45 g zahăr
  • 5 g amidon de porumb
  • 5 g zeamă lămâie
  • 5 g vanilie
  • 1 praf de sare
  • 2 g cacao

Instructiuni

Când am văzut aceste brioșe, mi-au plăcut aspectul lor și am zis, să încerc rețeta. Ingredientele sunt multe, dar în cantități mici, iar curiozitatea a fost, dacă într-adevăr vor rezulta 12 brioșe. Au fost 12, dar niște brioșe mici și foarte pufoase, ținând cont ca, nu folosim praf de copt, sau bicarbonat de sodiu.
Sub galeria foto veți găsi titlul și linkul de inspirație.

  • Se pornește cuptorul la 110 grade, cat pregătim compoziția.
  • Într-o tavă de brioșe se pun hârtii speciale în cele 12 cavități. Vom folosi hârtii de dimensiuni mici.
  • Într-un bol se pune uleiul, laptele și un praf de sare. Se omogenizează, folosind un tel.
  • Se separă ouăle,  gălbenușurile se adaugă peste emulsia de ulei și lapte, iar albușurile se pun într-un bol. Se amesteca bine, apoi se încorporează făina și se dă compoziția deoparte.
  • Peste albușuri se pune zeama de lămâie și zahărul. Se mixează, până se formează o bezea fermă, apoi se adaugă cele 5 g de amidon de porumb, mixând, până se încorporează în bezea.
  • Se lasă mixerul deoparte, iar peste bezea se adaugă în trei tranșe crema de gălbenușuri, amestecând ușor cu spatula.
  • Compoziția obținută se pune într-un posh, sau o pungă mai groasă, care se taie la un colț. Se umplu formele de brioșe pe 3/4, folosind poshul, care se va strânge la vârf, de fiecare dată, când mutam poshul de la o formă la alta, să nu curgă compoziția pe alături, pentru ca este foarte fluidă și curge repede.
  • Vom lăsa deoparte 2-3 linguri din compoziție, în care punem cacaua și amestecăm bine.
  • Compoziția maro se pune într-o pungă, se strânge bine și se înțeapă într-o parte, cu o scobitoare, să formăm o gaură micuță, prin care va curge compoziția cu cacao. Vom face pe fiecare brioșă, câte 5-6 linii maro, pornind din centrul briosei spre margine (vezi galeria foto), apoi cu scobitoarea se trasează un cerc de la o linie maro la alta. Vom forma un model deasupra fiecărei brioșe.
  • Se dă tava în cuptorul preîncălzit deja la 110 grade, dar ridicăm temperatura la 140 grade, fără ventilație și coacem brioșele 20 minute. Ele trebuie, să rămână deschise la culoare.
  • Se scot și se răcesc pe un grătar.
  • Sunt pufoase, delicioase, iar cu a doua ocazie, voi face portie dublă. O brioșă are diametrul de 5,5 cm și înălțime de 3 cm, deci cum am menționat, sunt micuțe.