Ingrediente

Pentru 16 brioșe 
Aluat

  • 150g zahăr tos
  • 120g unt min 82% grăsime la temperatura camerei
  • 2 ouă mari
  • 200g făină
  • 140 g iaurt 3,5% grasime
  • 1 praf de copt 
  • Esenta vanilie
  • 1 praf sare

Jeleu de vișine:

  • 200g vișine congelate  
  • 70 ml apă
  • 15g amidon
  • 70g zahăr

Glazura

  • 300g cremă de brânză Philadelphia
  • 150ml smântână cu 30% grăsime 
  • 70g zahăr pudră

Ganache de ciocolata

  • 60g ciocolată ( neagra+ ciocolata cu lapte)
  • 60ml smântână pentru frișcă

Instructiuni

Aluat pentru brioșe 

  • Amestecăm într-un bol făina cu praful de copt și sarea.
  • Untul la temperatura camerei ,zaharul și vanilia , se omogenizează cu ajutorul unui mixer ,până obtinem o compoziția omogenă și fină. Adăugăm ouăle pe rând,mixând bine după fiecare ou adăugat.
  • Adăugăm peste compoziția de ouă și unt, jumătate din mixul de făină și încorporăm bine. Adăugăm iaurtul și încorporăm iar bine.La final adăugam restul de făină și amestecăm cât să obținem un aluat omogen și fin.
  • Pregătim o tavă de brioșe cu hartie de copt specială. Punem în fiecare formă aproximativ o lingură plină de aluat, fiecare forma fiind plină cam pe 3/4.
  • Dam tava la cuptor pentru 20-22 de minute, la 180 grade, până când devin aurii. Pentru siguranța se face testul scobitorii.
  • După ce s-au copt scoatem brioșele pe un grilaj metalic și lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.

Nota autoarei din linkul de inspirație:

"Laptele bătut nu se adaugă înainte de făină, doar pentru a scuti un pas, fiindcă compoziția se va brânzi. Nu putem adăuga nici toată făina la început fiindcă aluatul ar fi prea tare și dens. Procedând ca în instrucțiuni vom obține un aluat fin și aerat, perfect pentru niște brioșe pufoase."

 Jeleu de vișine.

  • Amestecăm zahărul cu amidonul într-un vas antiaderent și adăugăm peste apa și vișinele. Punem vasul pe foc mediu și amestecăm mereu, până obținem o consistență similară unui gem gros.
  • Turnăm jeleul fierbinte într-un bol și-l acoperim folie alimentara, pentru a preveni formarea crustei. Lăsăm jeleu să se răcească la temperatura camerei.

Glazura

  • Smantana și crema de branza, ambele reci,se pun într-un bol pentru mixer, împreuna cu zaharul pudra și mixam compoziția la viteză mare până când crema se îngroașă și devine consistentă. 
  • Punem crema într-un poșh cu dui la stea.

Ganache de ciocolată

  •  Încălzim smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere și o turnăm peste ciocolata ruptă bucăți. Așteptăm 1 minut și apoi amestecăm până obținem un ganache fin și omogen. Turnăm ganache-ul într-o pungă mai groasa.

Nota autorului:
“Este important să nu lăsăm ganache-ul prea mult după ce l-am preparat, fiindcă se va întări și va fi greu să decorăm brioșa cu el. Eu obișnuiesc să îl pregătesc fix după ce am pus glazura pe brioșă, timp în care transfer câteva minute cupcakes-urile la frigider, pentru a nu se înmoia glazura.
Dacă nu vreți să vă complicați cu ganache-ul, o variantă mai simplă este să presărăm fulgi de ciocolată neagră ( exact varianta pe care am ales-o eu azi 😁) sau să radem ciocolată neagră peste ele. Este însă foarte importantă ciocolata neagră, fiindcă completează perfect gustul final al desertului nostru, așa că nu trebuie omisă.”

  • Decupam fiecărei brioșa ,cu ajutorul unui cuțit ,pentru umplutura de vișine. 
  • Punem câte o linguriță de jeleu în centrul fiecărei brioșe.
  • Ornăm fiecare cupcake cu glazura pregătita anterior.
  • Tăiem foarte puțin vârful pungii cu ganache-ul de ciocolată și punem în fir subțire, peste cupcakes.
  • Deasupra am adăugat cate o bucata de cireasa confiata.
  • Dam la rece 1- 2 ore apoi putem servi.