Ingrediente

Pentru o oala de 4-5 litri

  • 1 fir de praz
  • 1 morcov
  • 1 rădăcina pătrunjel
  • 1 rădăcina păstârnac
  • 1 ardei gras roșu
  • 250 g rosii pasate
  • 1-1,2 kg fasole fierte
  • 2 litri apa
  • 100 ml ulei 
  • Borș proaspăt 
  • Leuștean și pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 lingurița cimbru uscat, sau o crenguța proaspăta de cimbru

Instructiuni

  • Pentru ca fasolele necesita timp mai îndelungat de fierbere, eu obișnuiesc sa fierb 1 kg. de fasole uscata, pregătesc o mâncare, apoi restul de fasole fierte, scurse de apa in care au fiert, le depozitez in pungi, la congelator. Când avem pofta de o mâncare de fasole, dezgheț punga, lent la frigider.
  • Boabele de fasole se aleg de cele uscate, pătate, restul se pun intr-o sita și se spala la jet de apa. Se pun intr-o oala mai mare, se acoperă cu multă apa rece și se lasă la umflat, peste noapte.
  • A doua zi se scurge apa, iar fasolele se pun la fiert in apa curată, la foc mediu, 1-2 ore, pana bobul de fasole este fiert. Se scurg de apa, in care au fiert și se folosesc la gătit doar boabele de fasole. 
  • Sunt mai multe variante de a fierbe fasolele, cu bicarbonat, cu apa schimbată de 2-3 ori, dar eu folosesc aceasta varianta de mulți ani și sunt mulțumită de rezultat.
  • Pentru borșul de fasole este indicat sa folosim un borș proaspăt, acru, bun la gust, pentru ca borșul da gustul final.
  • Se toaca legumele mărunt și se calesc intr-un vas antiaderent, cu ulei și un praf de sare. Când se evapora apa lasata de legume, se adauga roșiile pasate și lasam vasul pe foc, pana se evapora și apa lasata de roșii.
  • Se transfera legumele călite intr-o oala, se adauga 2 litri de apa, cimbrul, pătrunjel verde tocat și se lasă la foc mediu, pana legumele sunt moi.
  • Se pun fasolele fierte și se lasă sa tragă câteva clocote.
  • Între timp se pun la fiert 300-400 ml de borș, după care se adauga treptat in oala. Se gusta borșul din oala și se adauga, dacă e cazul, borș proaspăt, sau apa, după gust.
  • Când borșul este după gustul nostru, lasam sa fiarbă câteva minute, apoi se oprește focul și se presara leuștean proaspăt tocat.
  • Borșul se  serveste cald, cu ardei iuți, dar și rece, cu ceapa.