Ingrediente

  • 250 g lapte praf degresat
  • 30 g cacao degresată
  • 30 g indulcitor (xilitol)
  • 2 lingurițe extract de cafea, sau alta esența la alegere
  • 150 ml lapte semidegresat rece
  • 85 g alune tocate

Glazura (optional)

  • 100 g ciocolata cu 87% cacao
  • 60 ml lapte semidegresat

Instructiuni

  • Laptele praf și cacaua se cern împreuna. Se adauga indulcitor, esența după gust și laptele semidegresat rece. Se amesteca întâi cu lingura, cât sa incorporam laptele praf, apoi folosim blenderul vertical, pana obținem o pasta uniformă, fără cocoloase de lapte praf. Trebuie sa atrag atenția ca, se amesteca greu, chiar dacă folosim blenderul vertical, deoarece pasta obținută este vâscoasă și densa. 
  • Când terminam de omogenizat amestecul, adaugam alunele tocate (eu le-am cumpărat de la supermarket, gata tocate) și le incorporam cu o lingura.
  • Se da compozitia la frigider 1-2 ore, sa se întărească suficient, pentru a forma bile, fără a se lipi de palme.
  • Se ia cu o lingurița cantități de compoziție și se cântăresc, sa fie toate egale, pentru a putea fi împărțite la 5 zile de croaziera (85 g alune înlocuiesc lingura de ulei de masline, permise pentru 5 zile). Eu am cantarit fiecare biluță, sa fie de 25 grame, dar pot fi mai mici, sau mai mari, după preferința.
  • Fiecare bucata cântărită se modelează in palme, dându-i forma unei bile rotunde. Mentionez ca, nu s-a lipit compozitia de palme, practic, nici nu m-am murdărit pe mâini!
  • Opțional se pot glazura cu ciocolata, dar se poate renunța, daca nu va doriti un tolerat.

Glazura

  • Laptele semidegresat si ciocolata rupta bucati se pun intr-un vas, se da la microunde câteva momente, cat se infierbanta conținutul vasului, apoi se amesteca energic, obținând un sos mai gros.
  • Se tavaleste fiecare biluță formată prin ciocolata topita fierbinte (ne ajutam de o lingurița) și se asaza pe un grătar, sau pe hârtie de copt. Dacă ne rămâne ciocolata, luam cu lingurița și-o împărțim pe fiecare bomboana.
  • Pentru efect, apăsam dosul linguritei pe sosul de ciocolata și-o ridicam in sus, formând mici denivelări, dar e optional, la fel și glazura.
  • Bomboanele glazurate se dau la rece, pana se întărește ciocolata.
  • Mie mi-au ieșit 21 de bomboane. Fiecare cântărește cu tot cu glazura in jur de 30-32 grame. Numărul bomboanelor se impart in 5 zile având alunele (17 g/zi permis in locul uleiului de masline) și ciocolata (20 g tolerat/zi).