Ingrediente

  • 180 g untura
  • 120 g unt
  • 2 oua
  • 150 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 6 g praf de copt
  • 500 g făina
  • 1 lingurița pudra de vanilie

Instructiuni

Reteta veche din caietul îngălbenit de timp, contine doar untura, dar m-am gândit, sa amestec untura cu untul, pentru un gust mai fin. Bineînțeles, ca orice reteta veche, totul se măsura cu lingura, cana, sau “făina cât cuprinde”.
Reteta este una simpla, care era făcută de multe persoane, cu mulți ani in urma și pot spune, ca a fost un dulce al copilăriei mele.

  • Untul și untura la temperatura camerei, împreuna cu sarea, zaharul și pudra de vanilie se mixează, pana devin spumoase, crescute in volum, iar zaharul este topit, măcar pe jumătate.
  • Se incorporeaza ouăle, iar la final se adauga făina amestecată cu praful de copt.
  • Aluatul obținut este omogen, nu foarte tare, dar se învelește in folie alimentara și se da la frigider 2-3 ore, pentru a se întări. Se va lucra mai usor, atunci când vom face biscuitii, folosind mașina de tocat, la care se atașează forma specială.
  • Biscuiții se fac la lungimea dorita și se asaza in tava tapetata cu hârtie de copt, lăsând distanță între ei.
  • Se coc timp de 18-20 minute, pana se rumenesc ușor, in cuptorul preîncălzit la 170 grade.
  • Biscuiții copți sunt fragili, cat sunt fierbinti, de aceea se lasă in tava, pana se răcesc puțin.
  • Opțional se pot presara cu zahăr pudra.
  • Din cantitatea de aluat au rezultat doua tavi mari de aragaz, cu acești biscuiți șprițari, iar cu aluatul ramas in mașina de tocat, care n-a trecut prin forma, am făcut un blat micut pentru un cheesecake.