Ingrediente

  • 200 g unt fără sare, cu 82% grăsime 
  • 200 g branza de vaci proaspăta
  • 200 g făina
  • 100 g stafide aurii fără zahăr 
  • 1/2 lingurița pudra naturală de vanilie
  • 1 ou pentru uns biscuitii

Instructiuni

 

  • Untul și branza trebuie sa fie la temperatura camerei. 
  • Brânza de vaci, dacă nu e prea uscata, se pune la scurs.
  • Stafidele se pun la umflat in apa fierbinte, pentru 15-20 minute. Se scurg de apa și se pasează împreuna cu branza, pana obținem o pasta fina, iar stafidele s-au pasat complet. Se adauga peste aceasta pasta, aroma de vanilie, eu folosind pudra naturală.
  • Intr-un bol se pune untul moale și se mixează 3-4 minute, pana începe, sa fie spumoasa.
  • Se incorporeaza pasta aromata de branza, pregatita înainte.
  • La final, se adauga in doua transe, făina cernută și se mixează, doar cât se omogenizează in compoziție.
  • Consistenta aluatului este mai moale, in aceasta faza, dar se aduna sub forma unei bile, cu ajutorul unei spatule, se învelește in folie alimentara și se da la frigider, 8-10 ore, sau peste noapte. Aluatul se va întări in acest timp.
  • Se încălzește cuptorul la 170 grade.
  • Pentru cantitatea de aluat, am avut nevoie de doua tavi mari, pe care am asezat hârtie de copt.
  • Aluatul rece și tare, are tendința, sa se rupa, când încercam sa-l întindem cu sucitorul, de aceea, am rupt o bucata din aluat, l-am lucrat puțin cu mâna, pentru a se încălzi puțin in palme, apoi am asezat aluatul pe o planșă de silicon și l-am întins cu sucitorul, intr-o foaie având grosimea de 3-4 mm.
  • Folosind planșă de silicon, nu am presărat făina, pentru a întinde aluatul. S-a lucrat puțin mai greu, dar pana la urma, am reușit!
  • Aluatul întins l-am decupat cu forma de biscuiți, cu diametrul de 5/5 cm.
  • Biscuitii formați i-am luat de pe planșă de silicon, ajutându-ma de varful unui cuțit și i-am asezat in tava.
  • Am lucrat tot aluatul, având nevoie, cum am menționat de doua tavi.
  • Am uns biscuitii cu ou batut și am dat ambele tavi la cuptor.
  • Am redus temperatura la 150 grade, am pornit ventilată și am lăsat aceasta temperatura, timp de 10 minute, apoi am oprit doar ventilatia, am inversat tavile in cuptor și le-am lăsat încă 6 minute.
  • Biscuitii copți și fierbinti sunt moi, dar se întăresc și devin fragezi, după ce se răcesc pe un grătar.
  • In lipsa planșei de silicon, este neaparat nevoie, sa se presare făina pe blatul de lucru, iar unsul biscuiților cu ou este optional, dacă nu se folosesc diferită seminte deasupra lor, ceea ce eu nu am folosit.
  • Biscuitii sunt fragezi, foarte aromati de la unt, iar stafidele, i-au dat un gust dulceag. Faptul ca, nu am folosit deloc sare, nu se resimte defel!
  • Reteta, cu unele modificări, după care m-am inspirat, este a celor de la Savori-Urbane, doar ca am făcut porție dubla.