Ingrediente

  • 120 g apa
  • 30 g ulei de masline (3 linguri)
  • 45 g tarate ovaz macinate (3 linguri)
  • 50 g pudra de Okara
  • 1 praf de sare
  • 2 oua
  • 30-50 g apa calduta (dacă e necesar)

Glazura (optional)

  • 20 g ciocolata cu 85% cacao
  • 20 ml lapte semidegresat
  • Îndulcitor pudra

Instructiuni

  • Ingredientele sunt in grame, atât solide, cât și lichide.
  • Intr-un vas se pune apa, uleiul și un praf de sare (cat se ia in degete) și se pune la foc mediu.
  • Taratele de ovaz și pudra de Okara se amesteca împreuna.
  • Când apa și uleiul încep sa fiarbă, se toarnă amestecul uscat.
  • Se ia vasul de pe foc și se amesteca bine, cu o lingura de lemn, ca e mai practica, decât spatula de silicon. După ce amestecul uscat este absorbit de lichid, se pune vasul pe foc in reprize scurte de 20-30 secunde, la foc mic, amestecand mereu, sa nu se prindă de vas.
  • Când obținem o coca tare, nelegata, se transfera in alt vas, pentru a opri tratarea termică a  aluatului.
  • Se adauga un ou și se amesteca bine, apoi se incorporeaza al doilea ou.
  • Aluatul ar trebui sa fie potrivit la consistenta, pentru a trece prin posh cu dui, de aceea se adauga apa calda, cate 1-2 linguri, amestecand de fiecare data, pana obținem consistenta potrivită. Eu am adăugat încă 50 g apa calduta.
  • Se încălzește cuptorul la 200 grade.
  • In tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
  • In posh cu dui de un cm se pune aluatul și se formează biscuitii cu lungime de 9-10 cm.
  • Se lasă distanță mică între ei, insa eu neștiind cât cresc, sau dacă se lățesc la cuptor, am lăsat distanță mai mare. 
  • Se coc la 200 grade, caldura sus-jos timp de 10 minute, apoi se scade temperatura la 180 grade și se porneste ventilatia, lăsând tava in cuptor încă 7-8 minute, pana ce biscuitii se rumenesc deasupra.
  • Se scot din tava și se lasă la răcit pe un grătar.
  • La final se cântăresc toți biscuitii și se împarte in trei, pentru trei zile de croaziera. Facem acest lucru pentru ca, nu sunt biscuitii perfect egali. Cântărindu-i și împărțiți egal in trei, vom avea control asupra consumului celor trei linguri de ulei și a celor trei linguri de tarate de ovaz. O parte de biscuiți, adică 1/3, conține o lingura tarate de ovaz și o lingura de ulei de masline. In ziua când consumam portia de biscuiți, nu vom folosi ulei in alte preparate și rămâne încă o lingura tarate ovaz, pentru a fi folosit in alte preparate.
  • Se pot consuma simpli, ca biscuiți sărați, pudrati cu indulcitor pudra,in ambele variante neavând nici un tolerat, doar uleiul de masline permis din croaziera (1 lingura/zi) sau ii putem glazura cu ciocolata (20 g ciocolata/zi=1 tolerat).
  • Pentru glazura se topește ciocolata cu laptele semidegresat, se amesteca bine, iar cu sosul obținut glazuram 1/3 din biscuiți, folosind o lingurița.
  • In orice varianta le-am consuma, sunt delicioși, fragezi, uscati la mijloc și nu sunt innecaciosi.
  • Preferatii mei sunt biscuitii pudrati cu indulcitor pudra.